U trendu

Protest državnih službenika iz FBiH u Sarajevu

SARAJEVO – Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH organizovao je danas na Trgu BiH protest zbog neusvajanja budžeta Bosne i Hercegovine i nepotpisivanja kolektivnog ugovora što je, kako navode, direktno ugrozilo egzistenciju zaposlenih.

Predsednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenih u nstitucijama BiH Salih Karčić je naglasio da je ovo drugi protest koji radnici u državnim institucijama održavaju i najavio kako će organizovati proteste i u budućnosti sve dok se situacija ne poboljša.

„Javnost mora znati u kakvoj se situaciji mi nalazimo. Osnovni razlog za proteste je problem nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Mi smo pre dve godine dostavili Veću ministara kolektivni ugovor, ali se niko nije očitovao o tome niti su nas pozvali na razgovor. Mi uopšte nemamo komunikaciju s našim poslodavcem“, rekao je Karčić, preneo je sarajevski portal Klix.

Rekao je i da je BiH jedina država koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenicima državnih institucija.

„Mi smo jedina država koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenima u institucijama države. Da imamo kolektivni ugovor, ne bi se pričalo o budžetu, jer bi bili obavezni da ga usvoje. Nažalost, situacija u državi je takva da rade šta hoće i da za to ne odgovaraju“, naglasio je.

Drugi razlog za organizaciju protesta jeste diskriminirajuća osnovica za obračun plate koja iznosi 475 KM.

„Mi već 10 godina nemamo nikakvog povećanja plata. Na nivou entiteta su se plate povećale i u ovih 10 godina se napravila velika razlika između države i entiteta“, rekao je i dodao da nemaju drugog izbora već da traže pomoć od javnosti, novinara i da vidimo šta će se desiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.