U trendu

Protest u Severnoj Makedoniji zbog „javne sobe“

SKOPLJE – Stotine demonstranata okupljenih ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonije pozvale su danas vladu da preduzme mere protiv privatnih grupa za razmenu poruka na mrežama koje dele neovlašćene i često eksplicitne fotografije i video snimke žena i devojčica.

Demonstracije su usledile nakon otkrića da je jedna čet grupa na šifrovanoj platformi Telegram delila fotografije i video zapise sa više od 7.000 članova. Neki korisnici su objavili čak imena i adrese devojaka i žena, prenosi AP.

„Ovde smo jer se ne osećamo sigurno“, rekla je na protestu Kalia Dimitrova (29), članica lokalne grupe za ljudska prava i dodala: „Odbijam da prihvatim da se sakrijem kad me napadnu … Ovo mora da se završi“.

Grupa na Telegramu pod nazivom “javna soba”, otkrivena je prošle godine i ponovo se pojavila u januaru, uprkos uveravanjima vlasti da su njene aktivnosti zaustavljene.

Premijer Zoran Zaev zapretio je prošle nedelje da će blokirati Telegram ako odbije da pružiti veću pomoć za gašenje „javne sobe“ i drugih sličnih grupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.