Protesti u Grčkoj, policija ispalila suzavac

SOLUN – Policija je ispalila suzavac na demonstrante u Solunu, gde se danas održava Međunarodni sajam trgovine, ali i više protesta među kojima i protst protiv sporazuma Grčke i Makedonije o novom imenu te bivše jugosloenske reublike.

Rojters javlja da je policija jurila demonstrante blizu barikada ispred mesta gde se sajam održava.

Američki ministar privrede Vilbur Ros i Cipras otvorili su ranije danas Međunarodni sajam trgovine u Solunu.

Kako navodi AP, Ros i Cirpas otvorili su sajam u recesijom iscrpljenoj Grčkoj, čija vlada insistira na stranim investicijama, ali se suočava sa masovnim protestima nakon godina pada životnog standarda.

SAD imaju istaknuto mesto na ovogodišnjem sajmu u Solunu, u koji je Ros doputovao sa delegacijom direktora iz više desetina velikih američkih kompanija.

Ros se juče sastao sa Ciprasom posle čega je rekao da je ohrabren finansijskim oporavkom Grčke.

Kako je ranije objavljeno, više od 4.000 policajaca obezbeđivaće danas demonstracije protiv mera štednje u Solunu, gde će Cipras objaviti svoju novu ekonomsku platformu nakon dugog perioda uzimanja strane pomoći.

Protest je planiran ispred Međunarodnog sajma, gde će se Cipras sastati sa delegacijom privrednika iz SAD, na čelu sa Rosom.

Na dužnosti će biti veliki broj policajaca, budući da su raniji protesti na međunarodnom sajmu u Solunu bili nasilni, a u organizaciji događaja učestvuju i američki bezbednjaci.

U Solunu su inače i juče protestovali predstavnici bezbednosnih službi, policajci i vatrogasci, tražeći veće plate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.