Protivkandidat Kitarovićeve nije Škoro, već Milanović

ZAGREB – Protivkandidat aktuelnoj hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović na predstojećim predsedničkim izborima, najverovatnije u drugoj polovini decembra, nije pevač Miroslav Škoro, već je to bivši premijer i lider SDP Zoran Milanović.

To je za zarebačku N1 tv rekao komunikacijski stručnjak Zlatan Janković, pozivajući se na najnovija istraživanja.

„U vremenu u kojem je HDZ-ovo biračko telo dosta zbunjeno nije dobro dodatno potpirivati neslaganje unutar desnog biračkog tela. Dosta podrške koju uživa Škoro proizišlo je iz glasova bunta zbog načina vođenja HDZ-a“, kazao je Janković.

Oceno je da je Grabar Kitarović uspela da, kako je rekao, očuva kakvu-takvu prednost, ali je ta prednost, smatra mogla da bude i veća.

Smatra i da su Grabar-Kitarović i Škoro u jednu ruku u boljoj poziciji, jer desni glasači u Hrvatskoj više izlaze na izbore.

„Desni glasači ovde vole da izlaze na izbore, sve analize idu u prilog tome da desni imaju veću disciplinu, a oni levi znaju da zameraju svom kandidatu i da ne izađu na izbore. Milanović je izgubio na poslednjim jer mnogo glasača levog centra nije izašlo“, podsetio je Janković.

Milanović će, kaže, animirati svoje birače, ali on se ni u jednom odnosu snaga ne može gledati pozitivno. „Ako se u drugom krugu sretnu Škoro i Grabar-Kitarović siguran sam da bi se HDZ odlučio za predsednicu. I koliko god su članovi ljuti na stranku, oni će glasati za stranku, za razliku od SDP-ovih birača“, rekao je Janković.

Smatra i da Zoran Milanović svojim istupima ne čini ništa čime bi smanjio prednost koju sada ima aktualna predsednica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.