U trendu

Puljić u božićnoj poslanici pozvao na mir i praštanje

SARAJEVO – Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić poručo je danas da ovog Božića, koji se obeležava u specifičnim uslovima usled krona krize, vernici treba da se pridržavaju epidemioloških mera i pozvao na mir i oprost među ljudima, kao što je, kako je rekao, Bog oprostio svima nama.

„Božićni mir treba da zagreje naše međuljudske odnose kroz pomirenje i praštanje te izgrađivanje međusobne solidarnosti“, rekao je Puljic u božićnoj poslanici vernicima koji ovaj praznik obeležavaju prema Gregorijanskom kalendaru.

Pozvao je vernike da ne podlegnu potrošačkom mentalitetu, jer smo, kako je rekao, fizički i materijalno ove godine prinuđeni skromnije da slavimo praznik.

Citirajući narodnu izreku koja kaže da „nije bogat onaj ko puno ima, već kome malo treba“, Puljić je upozorio da je posebno opasno to što se troši više nego što se ima, a nakon toga, kazao je, nastaje teskoba kako nadoknaditi potrošeno.

„Takvo je celo društvo. Sekularizirani svet se stidi Božića, a mi treba da ga sačuano u njegovoj suštini rečima i primerom“, poručio je Puljić.

Obraćajući se deci, starima i bolesnicima, Puljić je poželeo da im Božić probudi iskrenu ljubav prema životu.

„Neka svaki čovek u svom životu prepozna u ovom Božiću izvor radosti i snage suočavajući se s izazovima današnjice. Pandemija je nametnula pravilo fizičke distance kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze. Dok čuvamo fizičko zdravlje, srcima moramo biti blizu jednim drugima i izražavati iskrene čestitke. Želim vam dobro zdravlje u telu i duši, neka vas Bog čuva“, poručio je Puljić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.