Pupovac: Novi patrijarh, nova stranica u životu SPC

ZAGREB – Predednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i poslanik u hrvatskom parlamentu pozdravio je danas izbor Porfirija za patrijarha srpskog i ocenio da je njegovim izborom otvorena nova stranica u životu SPC.

“Ono što je učinio u Hrvatskoj sa Srbima, s odnosima pravoslavaca i katolika, što je učinio u hrvatskom društvu, veliki je zalog za to što bi mogao učiniti u Srbiji”, rekao je Pupovac.

Istakao je da katolička i pravoslavna crkva imaju veliku važnost kod oba naroda i da, nezavisno od politike, to ne treba ignorisati.

“Očekujemo da će mitropolit Porfirije kao čovek koji praktikuje ekumenizam, to nastaviti kao patrijarh srpski, ne samo prema katolicima, nego i prema muslimanima i trećoj religiji, Jevrejskoj“, rekao je Pupovac gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Smatra da je izborom Porfirija za srpskog patrijarha otvorena nova stranica u životu srpske pravoslavne crkve jer, kako je naveo, on razume “probleme srpskog društva, poziciju srpskog naroda u svetu i poziciju srpske pravoslavne ckrve u odnosu prema drugim crkvama”.

Na pitanje misli li da će se njegovim dolaskom nešto promeniti u postupku proglašavanja svetim Alojzija Stepinca, Pupovac kaže:

“Što se tiče dijaloga pravoslavaca i katolika, tu je patrijarh Porfirije u nečemu blizak ili sličan s papom Franjom. Opređeljen je za dijalog između hršćana, da se rešavaju sporna bolna pitanja u odnosima između dva naroda”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.