U trendu

Pupovac o ustaškom pokliču ZDS

KNIN – Poslanik u saboru i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac je danas u Gruborima rekao da se ispod društvene površine vodi bitka između toga šta je današnja demokratska Hrvatska i toga šta je proustaška Hrvatska i njeno integrisanje u današnju Hrvatsku, kao nasleđe.

Pupovac je to rekao osvrnuvši se na aktuelnu raspravu o promeni krivičnog zakona kojim bi se zabranila upotreba tog pokliča u hrvatskom javnom prostoru i dodao:

„To je bitka koju treba voditi, a zato su nam potrebni mediji, škole, javni autoriteti, kao i vlada, sabor i predsednik Republike, ne samo sudovi i krivično zakonodavstvo“, rekao je Pupovac na komemoraciji u Gruboru, preneli su hrvatski mediji.

Jevrejska opština i pripadnici sranaka manjina u Hrvatskoj pokrenuli su inicijativu za izmenu krivičnog zakona koji bi potpuno zabranio upotrebu ustaškog pokliča „za dom spremni“.

Za sada je izvesno da će se o toj inicijativi razgovarati u septembru, što su potvrdili premijer Andrej Plenković i predstavnici Jevrejske opštine.

Plenković je, međutim, sinoć rekao da taj ustaški poklič ni danas nije dozvoljen.

„Mi ćemo o tome razgovarati, ali to je već sada nedopušteno“, rekao je premijer odgovarajući na pitanje novinara da li će biti izmenjen krivični zakon radi potpune zabrane upotrebe ZDS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.