U trendu

Pupovac odgovorio na uvrede Milanovića

ZAGREB – Polemika između, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića o kandidatu za predsednika Vrhovnog suda Hrvatske i poruke da HDZ neće podržati kandidata za predsednika, proširila se i na predsednika SDS S, članice vladajuće koalicije Milorada Pupovca zbog izjave da će se u tom izboru opredeliti za „sistemski, a ne padobranski“ postupak.

Milanovićev predlog da predsednik Vrhovnog suda bude Zlata Đurđević, kojem su se oštro usprotivili premijer, njegova stranka i saradnici danima deli hrvatsku javnost i samo je jedan u nizu primera, koji ukazuje da u Hrvatskoj kohabitacija ne postoji.

Posle nimalo negativnog stava o Zlati Đurđević i Pupovčeve poruke da je za sistemski, a ne padobranski pristup, Milanović je što SMS-ovima, što porukama na Fejsbuku izvređao lidera SDS S.

A sve je počelo u petak kada je Milanović u javnom obraćanju predstavnike vladajuće koalicije, posebno Plenkovića, predsednika sabora Gordana Jandrokovića i Pupovca, označio citirajući naziv italijanskog filma da su „Ružni, prljavi, zli“.

Milanović je politiku Pupovca u tim porukama nazvao „čaršijom lopovluka“, upitao ga koga predstavlja i u čije ime govori i poručio da on na svakim izborima dobije više glasova Srba nego Pupovac u, kako je naveo, „celom svom bezvrednom političkom životu, trgovačkom, neiskrenom, nepoštenom“. Uz niz drugih uvredljivih poruka Pupovcu, Milanović je, između ostalog, napisao i da će srpski narod u Hrvatskoj doživeti „procvat“, kada se, kako je naveo, otarasi Pupovca i njegovih saradnika koje je nazvao „lopovima“.

Pupovac je na to danas reagovao tako što je najpre objavio Milanovićeve SMS poruke, a potom održao i konferenciju za novinare.

Novinarima je ukazao da je Milanović u njegovom slučaju prekršio Ustav u nastojanu da utiče na miišljenje manjina o njegovom predlogu.

Pri tom se, kazao je Pupovac, Milanović služio pretnjama govoreći s pozicije vlasti. Podsetio je da je Milanović za poslanika romske manjine Veljka Kajtazija rekao da je „ucenjen“.

Rekao je i da je Milanović umesto jezika saradnje izabrao jezik psovki, uvreda, omalovažavanja, kleveta i difamacije, jezik koji ni po čemu, kako je kazao, nije javni i zbog kojeg bi „decu trebalo sklanjati od radija i televizije“.

Primetio je da se u svemu tome ne vidi ideja, već se vidi „samo proizvođenje haosa“.

Podsetio je i da u vreme vlade Milanovića srpska manjina nije mogla da dobije ni priključke za struju u neki mestima i istakao da „Milanović ima sklonost da pljuje na druge ljude i da nasilnim i verbalnim radnjama omalovažava ono što drugi rade“.

Milanoviću je poručio da mu ne spominje Baniju.

„Njegova kuća nije ni Hrvatska, a kamoli Banija. A Banija jeste naša kuća. I u njoj smo svaki dan. Žao mi je što trošim svoje emocije za čoveka koji emocija nema“, rekao je Pupovac, koji je na pitanje novinara da li očekuje da mu se predsednik izvini, rekao da izvinjenje ne traži, ali da ga ne bi ni dao.

Više puta je apostrofirao da Milanović govori jezikom desničarskog „Hrvatskog tjednika“, kao i da iz njegovih govora „vrve reči mržnje prema ženama, animoziteti prema manjinskim poslanicima i kultura rasizma”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.