U trendu

Rajku Kričkoviću 10 godina zatvora zbog ratnog zločina

RIJEKA – Rajko Kričković (62 godine) iz Zagreba osuđen je nepravosnažno na Županijskom sudu u Rijeci na 10 godina zatvora zbog ubistva troje srpskih civila u selu Kijani kod Gračaca, u avgustu 1995. godine.

Sudsko veće kojim je predsedavala sudija Ika Šarić utvrdilo je da je Kričković kriv za ubistva Radomira Sovilja i njegove sestre Mire Sovilj, kao i njihove majke Mare, prenela je Hina.

Utvrđeno je, kao što je stajalo u optužnici, da je taj ratni zločin počinio kao pripadnik 118. domobranske pukovnije nakon vojno-policijske akcije „Oluja“.

Takođe je utvrđeno da je Kričković tokom „Oluje“ u predelu Ljubovića učestvovao u izvlačenju poginulih saboraca iz minskog polja te prisustvovao njihovoj sahrani u Zagrebu.

Nakon toga se vratio u svoju jedinicu u Liku i obišao svoje selo Kričkovići gde je zatekao svoju zapaljenu kuću.

Potom je pred susednom kućom zatekao Radomira (43 godine) i Miru (45) Sovilj i u njih pucao iz automatske puške, dok su nastojali pobeći od njega u šumarak.

Njihovu majku, tada 73-godišnjakinju, usmrtio je zapalivši kuću u kojoj se nalazila, utvrđeno je tokom suđenja.

Sudija Ika Šarić istakla je u obrazloženju da se presuda temelji na iskazu krunskog svedoka koji je tvrdio da mu je Kričković u nekoliko navrata govorio o tome da je ubio Sovilje.

Ona je kazala da je iskaz tog svedoka verodostostojan, te da on nema razloga da lažno tereti Kričkovića.

Njegov iskaz potvrđen je delom i drugim iskazima svedoka, te nalazima na mestu događanja, navedeno je u obrazloženju presude.

Kričković se branio sa slobode i u četvrtak nije bio na izricanju presude.

S obzirom na to da mu je izrečena zatvorska kazan duža od pet godina, određen mu je istražni zatvor, te će za njim biti izdata poternica.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike