Rama: Izjava Pendarovskog je nepravedna i nepraktična

TIRANA – Albanski premijer Edi Rama ocenio je kao nepravednu izjavu predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog kojom je zahtevao razdvajanje te države od „paketa sa Albanijom“ u evropskim integracijama, prenosi portal A1on.

Pendarovski je ranije istakao da nije dobro radzvajanja Severne Makedonije od Albanije u procesu evropskih integracija, ali da je to jedini mogući način za dobijanje „zelenog svetla“ o početku pregovora sa Evropskom unijom.

Albanski premijer smatra da je ovaj stav makedonskog predsednika začuđujući, istakavši „ključni doprinos Albanije i Albanaca“ u demokratskim procesima u Severnoj Makedoniji.

Prema rečima Rame, ovaj zahtev Pendarovskog nije niti pravedan, niti praktičan.

„Predsednik Pendarovski podrazumeva favorizovanje u razdvajanju od Albanije u pregovorima? Ovaj pristup je iznenađujući, posebno kada imamo u vidu kljucni doprinos Albanije i Albanaca u demokratskim tokovima i evropskog puta prijateljske zemlje. To zapravi ne deluje niti pravedno, niti praktično“, istakao je Rama u svojoj fejsbuk objavi.

Izjavu makedonskog predsednika prokomentarisao je i bivši šef albanske diplomatije Ditmir Bušati, koji je ocenio da bi odvajanje Severne Makedonije od procesa evropskih integracija zajedno sa Albanijom bilo strateška greška Evropske unije.

Prema Evropskoj komisiji, i Albanija i Severna Makedonija su završili domaći zadatak. U takvim uslovima razdvajanje bi bila strateška greška. Neophodnost početka pregovora sa EU preklapa se sa zahtevima društva u obe zemlje, napisao je Bušati na Tviteru.

Pendarovski izjavu o odvajanju makedonskog procesa ka EU od albanskog dao je za evropski portal Euroaktiv, tokom njegove zvanične posete u Briselu, pri čemu je istakao da je najveći problem pitanje kako da se to razdvajanje sprovede u praksi.

„U Albaniji sada je rasulo. Opozicija je napustila institucije. Šta da kažemo? Mi smo imali pozitivne preporuke Evropske komisije i prethodno, a i ranije smo bili odvojeno od Albanije“, izjavio je Pendarovski za Euroaktiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.