Rama: Mini šengen nije plan B za Z.Balkan

BRISEL – Ideja o inkluzivnom regionalnom Šengenu i saradnji između zemalja Zapadnog Balkana, zasnovana na četiri slobode EU, nije zamena već je najbolji način za pripremu za ulazak u EU, ocenio je albanski premijer Edi Rama.

On je u autorskom tekstu za briselski Euroaktiv istakao da je EU potrebna ne samo stabilnost na Zapadnom Balkanu, već i pomirenje.

„Ideja inkluzivnog regionalnog Šengena i saradnje šest partnera iz regiona na bazi četiri slobode – kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga, nije plan B odnosno utešna nagrada za razočaranu javnost. Mi svi delimo isti cilj – Evropsku integraciju i najbolji način da krenemo napred jeste da se aktivno spremimo za nju otvaranjem naših ekonomija i granica na direktan način, inspirisani suštinskim principima koji stoje iza evropskog projekta“, rekao je Rama.

Kako je ocenio, bolje povezan region Zapadnog Balkana ubrzaće i pomoći će bržu integraciju u EU.

„Dok se pripremam za našu donatorsku konferenciju sledeće nedelje nadam se da će ova godina doneti Albaniji napredak u njenim evropskim stremljenjima. Ništa nas neće sprečiti u pridruživanju velikoj porodici evropskih demokratija. To će biti dobitak za sve“, rekao je Rama.

Rama je podsetio da će Evropska komisija u ponedeljak biti domaćin međunarodne donatorske konferencije za Albaniju na kojoj će biti prikupljena sredstva za obnovu te zemlje nakon razornog zemljotresa u novembru.

Kako je rekao, EU je ponovo, nakon brze reakcije na hitne potrebe posle zemljotresa, reagovala velikodušno kako bi pomogla Albaniji suočenoj sa ozbiljnim zadacima obnove, dodajući da se tu ne radi samo o rekonstrukciji i ponovnoj izgradnji, iako je Albaniji potrebna pomoć kako bi se 17.000 privremeno raseljenih Albanaca što pre vrati u bezbedne domove.

Prema njegovim rečima, cilj priče je da se istakne neraskidiva veza EU i Albanije, koja, kako kaže, opravdava trud da se ojačaju i unaprede napori za integraciju.

„Pojedinci su odluku da se odloži otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom opisivali kao kraj jedne ere i savetovali nas da reforme planiramo mimo mantre o integraciji i proširenju“, napisao je Rama i dodao da su neki ukazivali da nepostizanje sporazuma među članicama EU predstavlja istorijsku grešku koja otvara prostor za konkurenciju drugih sila na Zapadnom Balkanu.

Rama je dodao i da deli ocenu evropskih prijatelja da je proceduri proširenja potrebna dorada i pozdravio predlog EK da pristupni proces treba da bude verodostojniji i predvidljiviji.

„Nadam se da će se države članice ujediniti oko ovog dobro osmišljenog plana i moraćemo da struktuiramo našu saradnju oko ovih novih merila. Posebno pozdravljam ideju o progresivnom nagrađivanju uspeha i pružanju mogućnosti zemljama kandidatima da se još temeljnije angažuju sa EU o pitanjima u kojima su bliži zajedničkim standardima“, rekao je Rama.

(Tanjug)

Napišite komentar