U trendu

RCC sutra predstavlja prvo regionalno istraživanje javnog mnjenja o bezbednosti

Savet za regionalnu saradnju (RCC) će sutra predstaviti „SecuriMeter Zapadnog Balkana“, prvo regionalno istraživanje javnog mnjenja o pitanjima bezbednosti.

„SecuriMeter“ predstavlja novo poglavlje Balkan barometra, glavnog istraživanja javnog mnjenja regiona u organizaciji RCC, i prikazuje mišljenja o postojećim bezbednosnim izazovima i trendovima na Zapadnom Balkanu.

Istraživanje otkriva šta gradjani Zapadnog Balkana misle o bezbednosti, organizovanom kriminalu, migrantima, radikalizaciji na internetu, posedovanju oružja ili lažnim vestima, navodi RCC.

Pokazalo je da gradjani regiona najveću važnost daju prevazilaženju izazova koji se odnose na teški i organizovani kriminal i finansijski kriminal (92 odsto), sledi rad na suzbijanju terorizma (88), migrantska kriza (86) i nasilni ekstremizam i onlajn bezbednost (84 odsto).

Bezbednosnom situacijom na Zapadnom Balkanu zadovoljno je 64 odsto gradjana regiona, pokazalo je istraživanje.

Na istraživanju „SecuriMeter Zapadnog Balkana“ RCC saradjuje sa platformom za integrativno upravljanje internom sigurnošću (IISG), Centrom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi (UNDP/SEESAC), Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Inicijativom za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi (PDPI- SEE) i Opservatorijom za Balkan i Kavkaz (OBCT).

Predstavljanje istraživanja RCC realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i medjunarodne saradnje Italije.

Učestvovaće generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu, komandant štaba NATO-a u Sarajevu Erik Folkestadom, direktor za Jadranski region i Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za EU u Ministarstvu spoljnih poslova Italije Andrea Kaskone i koordinator francuskog stručnog centra za pitanja bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi pri Ambasadi Francuske u Srbiji Konstantin Prevelakis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar