U trendu

RCC: Upoznajte Aidu Čorbadžić, opersku pevačicu iz Sarajeva koja je dobila bitku sa rakom dojke

Kampanja „WE“ („Mi“) predstavlja izuzetne žene sa Zapadnog Balkana, a oktobra 2019, meseca posvećenog podizanju svesti o raku dojke, kampanja osnaživanja žena Saveta za regionalnu saradnju (RCC) posvećena je hrabrim ženama koje boluju od ove bolesti.

Aida Čorbadžić, operska pevačica u Narodnom pozorištu u Sarajevu, koja je preživela i pobedila rak dojke poručila je da je važan samopregled i da je takodje važno otići svom doktoru i da zato ne treba da oklevaju da treba da već danas zakažu svoj termin, preneo je RCC.

„Kažu da ono što te ne ubije, ojača te. Meni se bukvalno desilo to. Kvržicu sam našla sasvim slučajno, samopregledom, i ubrzo nakon toga otišla sam na pretrage. Ostalo je istorija“, rekla je ona.

Po njenim rečima, proteklih nekoliko godina bile su najteže i najlepše u njenom životu, bar do sada i rekla je da kao danas nikad nije bila toliko sretna, sigurna i samosvesna.

Aida Čorbadžić je jedna od najboljih sopranistkinja u Bosni i Hercegovini, ali takodje i privržena majka, zahvalna ćerka, predana koleginica i prijateljica, preneo je RCC.

Trebalo je mnogo hrabrosti, bola, nade i ljubavi u borbi sa ovom strašnom bolešću. Ovog maja Aida je konačno dobila šestogodišnju borbu sa rakom dojke i ima snažnu poruku da podeli svoje iskustvo.

Ovog oktobra Savet za regionalnu saradnju je svoju kampanju osnaživanja žena pod nazivom „WE“ („MI“) posvetio hrabrim ženama iz regiona koje se bore protiv raka dojke.
Nakon pokretanja kampanje „WE“ u martu ove godine, RCC je već predstavio Nadu Marković iz Bosne i Hercegovine i Iris Gjinovci iz Albanije, a u okviru kampanje nastavlja se serija priča o izuzetnim ženama iz regiona koje su doneele promene.
Kampanja „WE“ se nastavlja u celom regionu #ListenToWomen #breastcancerawareness. Samo slušajmo žene! Kampanja može da se pogleda na društvenim medijima RCC-ija Instagram, Fejsbuk i Tviter.

Statistike kažu da je 2018. godine rak dojke dijagnostificiran u preko dva miliona slučajeva, a u Evropi je on jedan od najčešćih vrsta karcinoma, navodi RCC.

Dvadeset posto slučajeva raka dojke u Evropi otkriveno je kod žena mladjih od 50 godina, dok jedna od osam žena oboli od raka dojke pre 85 godine.
Prema nekim statistikama do 35 posto žena na Zapadnom Balkanu kojima je dijagnostificiran rak dojke umiru od njegovih posledica, što je zapanjujući podatak, ako znamo da je u 90 do 95 posto slučajeva rak dojke izlečiv kada se dijagnostificira u ranoj fazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.