U trendu

Reagovali na 4 ustaška simbola na Tompsonovom koncertu

GLINA – Sisačko-moslavačka policija je na sinoćnjem koncertu Marka Perkovića Tompsona u Glini zabeležila šest prekršaja od kojih su se četiri slučaja odnosila na isticanje nedozvoljenih simbola.

Zbog pozdrava „Za dom“ kojim je počeo svoj koncert u Glini, policija nije postupala, s s obzirom da je dosadašnja sudska praksa pokazala da se tu ne radi o podsticanju na mržnju i da je tekst izvedene pesme „Bojna Čavoglave“ upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka, prenosi Hina.

Policija navodi da su u četiri slučaja zabeleženi prekršaji nošenja i isticanja simbola kojima se rermetio javni red, dok su dva prekršaja počinila dva vidno alkoholizovana muškarca i to vikom i galamom, te vređanjem i omalovažavanjem policijskih službenika, koji su prema njima postupali, prenosi Hina.

Policija nije postupala zbog dosadašnje sudske prakse s obzirom da je Tompson početkom maja na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je prošle godine u tom mestu, na obeležavanju godišnjice „Oluje“, tokom izvođenja „Bojna Čavoglave“ uzviknuo poklič „Za dom spremni“, navodi agencija.

Sudija Nada Turkalj u obrazloženju je navela da izvođenjem pesme s pozdravom „Za dom spremni“ Tompson nije podsticao mržnju na osnovu nacionalne ili verske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za vreme totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije.

Ona je takođe rekla da je tekst izvedene pesme „Bojna Čavoglave“ upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka „Croatia Recordsa“.

Godišnjica vojno-policijske akcije Oluja, najvećeg egzodusa Srba od Drugog svetskog rata, obeležena je u Glini koncertom Tompsona, koji je svoj nastup uobičajno započeo pesmom „Bojna Čavoglave“ i ustaškim pozdravom „Za dom“, na šta je publika odgovorila „spremni“.

Portal Index. hr piše da je program u Glini, uključujući i Tompsonov koncert, vodio navodno Velimir Bujanec, neonacista, ekstremni desničar i, kako se navodi, osuđeni diler droge.

Portal navodi da nije dobio odgovor od Grada Gline i gradonačelnika zašto je čovek sumnjive biografije izabran za vođenje programa, a istovremeno podseća i da su Marku Perkoviću Thompsonu u zadnjih par godina zabranjeni nastupi u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, ali i Sloveniji.

„Posebno je zanimljiv ovaj zadnji slučaj, kad je nakon zabrane Thompsonova koncerta u Mariboru pjevač tražio da ga zaštiti – državni vrh. I Plenković i Kolinda su tada stali u Thompsonovu obranu, ali bez uspjeha.“, piše Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.