U trendu

Reakcije iz BiH na napad na Vučića

Član Organizacionog odbora za obeležavanje zločina u Srebrenici i bivši ministar bezbednosti BiH, Sadik Ahmetović rekao je da je današnji napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima „bio nepotreban“ i da se moraju njegovati dobrosusedski odnosi i sa Srbijom, i Hrvatskom.

„Kada bismo pitali one koji su pokopani ovde, rekli bi da žele mir svojoj deci. Zbog njih moramo graditi mir. Njihova želja sigurno ne bi bila da im deca dožive ono što su oni“, rekao je za televiziju N1 Sadik Ahmetović.

On tvrdi da niko od građana Srebrenice nije učestvovao u incidentu i da se „radi o osobama koje nisu sa ovog područja“.

Poslanik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Šemsudin Mehmedović kazao je za sarajevski internet portal Kliks da je „Vučić postigao upravo ono što je želeo“.

„Bošnjaci koji žive na ovim prostorima sigurno će nakon ovog biti izloženi ispadima ekstremista iz reda srpskog naroda“, kazao je Mehmedović.

On je dodao da je ovo bila prilika da se dostojanstveno obeleži 20. godina od genocida u Srebrenici i da se nije smelo to kvariti.

Hatidža Mehmedović iz Udruženja „Majke Srebrenice“ rekla je da je Vučić pre posete Potočarima trebalo da odmeriti svoje izjave.

„Trebalo je da odmeri reči kada je govorio o Naseru Oriću i o Nacrtu rezolucije o Srebrenici koja nije usvojena u Savetu bezbednosti UN. Rezolucijom se kopalo po živim ranama“, kazala je Mehmedović.

Jedna osoba je uhapšena posle današnjeg napada na Vučića.

Premijer Srbije je pogođen kamenom u lice, pišu sarajevski mediji.

Na Vučića su pojedinci bacali i kamenje i flaše s vodom kada je krenuo da napusti Memorijalni centar posle komemoracije, ali je obezbeđenje srpskog premijera sprečilo veći incident.

Vučića je masa izviždala, a nosili su i transparente na kojima su ispisali izvjavu koju je Vučić dao  u Skupštini Srbije 20. jula 1995, 11 dana posle genocida u Srebrenici, tada kao pripadnik Srpske radikalne stranke . Na transparentima je pisalo: „Aleksandar: Za jednog Srbina, ubićemo 100 muslimana“.

Posle incidenta poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je pozvao sve na groblju u Potočarima da budu „dostojanstveni u svom bolu i ne dozvole onima koji su ga uzrokovali da danas budu iznad“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.