Regionalna konferencija: Nezaposlenost i dalje najveći problem Roma

Nezaposlenost ostaje najveći problem Roma u regionu, a prema novom istraživanju, 16 odsto poslovnih lidera ne bi zaposlilo Rome bez obzira na obrazovanje i veštine, rečeno je danas na regionalnoj konferenciji u Tirani.

Učesnici konferencije akcionog tima projekta „Integracija Roma 2020“ Saveta za regionalnu saradnju (RCC) o potrebama i prioritetima za popunjavanje budžetskih nedostataka u politikama integracije Roma u tom regionu kazali su i da je integracija dug i složen proces i da je potrebna saradnja svih zainteresovanih strana.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović izjavio je da je novo istraživanje za Balkan pokazalo da 16 odsto biznis lidera ne bi zaposlili Rome bez obzira na obrazovanje i veštine, a da 19 odsto nije sigurno da li bi to učinili.

„To mora da se promeni. Moramo da promenimo stereotipe i da uložimo više novca i više napora u integracije“, rekao je Svilanović na konferenciji kojoj su prisustvovali predstavnici vlada zemalja Zapadnog Balkana i Turske, donatorske organizacije koje deluju u regionu, finansijske institucije i regionalne inicijative.

Svilanović je rekao da su zbrinjavanje i zaposlenje ključna pitanja kojima se ovoga puta bave, dodavši da je cilj obezbediti vladama zemalja u regionu podršku za unapredjenje integracije Roma.

„Nezaposelnost je najveći problem. Oni koji su zaposleni pribojavaju se da će izgubiti posao za dve ili tri godine, a oni koji ga nemaju plaše se da ga neće dobiti naredne dve ili tri godine“, rekao je Svilanović.

Ministarka zdravlja i socijalne zaštite Albanije Ogerta Manastirliu izjavila je da je neophodna borba za protiv diskriminacije i za integraciju Roma u društvo.

„Važno je da budu prihvaćeni u društvu bez prepreka i diskriminacije i da rešimo njihov problem stanovanja“, kazala je Ogerta Manastirliu.

Ministarka zdravlja Albanije, koja je domaćin konferencije, rekla je da „ostaje još mnogo koraka ka unapredjenju života Roma“ i da je u tom cilju potrabna saradnja u regionu.

Državni sekretar u Vladi Srbije Nenad Ivanišević rekao je da je u Srbiji znatno povećan broj romske dece koja se upisuju u školu, da je povećan broj studenata i da ima 400 romskih studenata.

„Oko 30 odsto sredstava nedostaje i zato je važno da razgovaramo o tome. Uoči konferencije razgovarali smo o čemu služe ovakve konferencije – služe da znamo da su nam problemi isti i da su nam koraci u rešavanju problema isti“, rekao je Ivanišević.

Kada se reši pitanje stanovanja, rekao je Ivanišević, mora se „rešiti i pitanje zaposlenja jer u sprotnom rezultat nije kompletan“.

Ministarka rada i socijalne politike Makedonije Mila Carovska izrazila je zadovoljstvo zbog učešća na regionalnoj konferenciji o popunjavanju budžetskih praznina u politikama integracije Roma, rekavši da se region suočava sa velikim izazovima.

Carovska je rekla da je u Makedoniji ove godine prioritet zbrinjavanje i dodala da je u tu svrhu povećan budžet.

„Svake godine se izdvaja 10 miliona denara za odredjenu grupu Roma koja se suočava sa finansijskim problemima“, kazala je ona.

Dodala je da je cilj Vlade Makedonije smanjenje siromaštva u toj zemlji, a samim tim i medju medju manjinama.

Zamenik ministra za ljudska prava i izbeglice BiH Predrag Jović rekao je da su Romi najmogoljudnija i najugroženija nacionalna manjina u BiH, ali i ocenio da se položaj Roma u BiH iz dana u dan poboljšava i izrazio uverenje da će se taj trend nastaviti.

On je rekao da je u BiH je 2005. godine uvedena Strategija za rešavanje problema Roma, koja se, izmedju ostalog, odnosi na stanovanje i zdravstvenu zaštitu.

Visoki zvaničnik crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava Leon Djogaj rekao je da je u Crnoj Gori „četiri puta više Roma integrisano u obrazovni sistem“ nego što je to bio slučaj pre 10 godina i dodao da nijedan visokoobrazovan Rom nije nezaposlen.

„Integracija je dug i složen proces i potrebna je saradnja svih zainteresovanih strana“, rekao je Djogaj i dodao: „Ništa o Romima bez Roma“.

On je rekao da je ključni cilj nove strategije, kada su u pitanju Romi u Crnoj Gori, smanjenje razlika s preostalim delom stanovništva.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Albaniji Stiven Stark rekao je da je integracija Roma „visoko na agendi EU“.

Stark je rekao da je integracija Roma deo prioriteta koje Albanija mora da ispuni u okviru evrointegracija i da su medju ključnim pitanjima obrazovanje, zdravstvena zaštita i stanovanje.

On je pozvao vlade zemalja u regionu da saradjuju i „dele dobre modele“.

Glavni cilj današnje konferencije u Tirani je stvaranje odgovarajućeg foruma u okviru kojeg će ekonomije učesnice i donatori razgovarati o potrebama i prioritetima integracije Roma, posebno u oblasti zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.