U trendu

RTCG:Abazović uvredama i pretnjama targetirao Javni servis

PODGORICA – Menadžment i uredništvo Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) oštro je večeras kritikovalo potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, koji je za TV Prva rekao da RTCG nije javni servis, već aparat DPS-a, ocenivši da je Abazović „uvredama i pretnjama targetirao Javni servis“.

Menadžment i uredništvo RTCG je ironično zahvalilo potpredsedniku Vlade koji, kako je navelo, brine o odbrani i bezbednosti građana Crne Gore, što je preko medija iz Srbije, „govorom mržnje, uvredama i pretnjama napao i targetirao rukovodstvo i novinare crnogorskog Javnog servisa“.

Kako se ocenjuje u reagovanju objavljenom na sajtu RTCG, Abazović je time, „do kraja, pred domaćom i međunarodnom javnošću, ogolio sopstveni demokratski kapacitet i poimanje mesta i uloge RTCG, ali i preuzeo odgovornost za negativne posledice po sve one u Javnom servisu kojima je nacrtao metu“.

„Zahvaljujemo i što je obećao širom ‘srpskog sveta’ da će čistku u Javnom servisu obaviti, bez zarđale kašike, u demokratskoj proceduri, s mesta potpredsjednika vlade koji kontroliše ministarstva sile, čime se umešao i u prerogative Skupštine Crne Gore, sejući, ne toliko neznanje, koliko iluziju svemoći u odlučivanju, mimo nadležnosti koja mu pripada“, navodi se u reagovanju.

Kako se dalje ironično dodaje, njihova zahvalnost je tim veća što je Abazović RTCG dodatno optužio za širenje nacionalne mržnje kao neko ko, kako se tvrdi, sedi u etnički čistoj vladi s ministrima koji crnogorsku naciju doživljavaju kao „milogorce“ i „plod etničkog inženjeringa“.

„Smatramo da smo dužni, pre nego što nam to potpredsednik Vlade Abazović ne onemogući, da na pomenute anomalije ukažemo međunarodnim strukovnim udruženjima, ali i diplomatskim predstavništvima NATO članica, Evropske unije i OEBS-a, zbog neviđenog pritiska kome su sada izloženi novinari Javnog servisa. Formiranje ‘pristojnog Javnog servisa’ jeste najava potiranja svakog glasa razlike u Crnoj Gori, mimo onog što Abazović propiše kao, kako veli, ‘neku slobodu’ koju treba da imaju novinari“, zaključuju iz RTCG.

Abazović je za TV Prva, komentarišući izjavu novinarke TV Crne Gore koja je predsednika Srbije Aleksandra Vučića optužila da je u Crnu Goru pred lokalne izbore u Nikšiću „poslao kriminalce i paravojne formacije“, rekao da to nije javni servis i da je on bio njegov veliki kritičar dok je bio u opoziciji.

Ocenio je da to kako radi sada TV Crna Gora „kataklizma“ i „dno novinarstva“ i da će se nova vlast truditi da Crna Gora dobije pristojan i profesionalan javni servis koji će biti u službi građana Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.