Rudari u Zenici štrajkuju u jamama, traže isplatu plata

SARAJEVO – Rudari rudnika uglja u Zenici su odlučili da ostanu u jamama i na taj načn protestuju zbog kašnjenja u isplati plata, a zbog teškog zdravstvenog stanja nekih od njih u večernjim satima morale su da intervenišu i ekipe hitne pomoći kako bi pružile pomoć najmanje trojici rudara kojima je pozlilo.

Desetine rudara iz prve dve smene tokom jučerašnjeg dana ušle su u jame rudnika Stranjani i Stara jama iz kojih se vadi mrki ugalj, ali nakon završetka radnog vremena odbili su da izađu i najavili su da će u jamama ostati dok se ne ispune njihovi zahtevi, prenosi Hina.

Tu su odluku doneli nakon što su bez dogovora završeni pregovori njihovih izaslanika s predstavnicima vlade Federacije BiH vođeni ranije tokom dana u Sarajevu.

Predsednik sindikata rudara Nijaz Vardo rekao je da su rudari u poslepodnevnim satima u Staroj jami stupili i u štrajk glađu.

Računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreskog duga koji je premašio 70 milona evra, pa rudarima nisu isplaćena primanja za avgust.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić kazao je nakon pregovora s predstavnicima rudara da je postojeće stanje neodrživo, ali je istakao da to nije odgovornost vlade nego uprave rudnika i Elektroprivrede BiH u čijem sastavu oni posluju.

On je kazao da zenički rudnik godinama posluje nerentablino, jer po svakoj toni iskopanog uglja pravi gubitak od 100 evra. Predstavnici sindikata rudara najavili su kako bi od 13. septembra mogli stupiti u opšti štrajk ukoliko im se do tada ne isplate zarađene plate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.