U trendu

Rumunija dobila novu tuĹžiteljku za korupciju

BUKUREĹ T – Rumunski ministar pravde imenovao je danas malo poznatu regionalnu političarku Adinu Floreu na mesto nacionalne tuĹžiteljke za korupciju, nakon kontroverzne smene Laure Kodrute Kovesi u julu.

U dokumentu u kojem su izneti njeni stavovi o Agenciji za borbu protiv korupcije (DNA), Florea – tuĹžiteljka u Konstanci – napisala je da je ta institucija povremeno radila na „nefunkcionalan način“, a neke tuĹžioce je optuĹžila za nezakonite aktivnosti u slučajevima krivičnog gonjenja, prenosi Rojters.

Da bi postalo zvanično, imenovanje Floree treba da potvrdi predsednik Klaus Johanis, centristički političar koji je često u sukobu s vladajućim levičarima u pogledu politike prema korupciji, navodi britanska agencija.

Kritičari navode da je smena Laure Kodrute Kovesi, čije je napore protiv korupcije među političarima na visokom nivou Evropska unija pozdravljala, deo pokušaja vladajućih levičara da podriju antikorupcionašku politiku i da bi to moglo da tužioce ostavi izloženim političkom uplitanju.

BivĹĄu tuĹžiteljku je smenio predsednik Klaus Johanis nakon odluke Ustavnog suda kojom je odobren zahtev vlade.

Kovesijeva, koju su vladini kritičari smatrali simbolom borbe protiv korupcije, okrivila je političare za pokuĹĄaj blokiranja funkcionisanja pravosuđa ublaĹžavanjem zakona kako bi se zaĹĄtitili od krivičnog gonjenja za „proĹĄla, sadaĹĄnja i buduća dela“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.