U trendu

Rumunija nabavlja još dve eskadrile lovaca zbog krize u Ukrajini

Rumunija je odlučila da kupi još 32 višenamenska borbena aviona F-16 zbog bezbednosne krize na istoku oličene u koncentrisanju ruskih snaga na granicama Ukrajine, javljaju lokalni mediji.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Ministarstvo odbrane Rumunije zatražilo je od parlamenta odobrenje za kupovinu 32 polovna F-16 od Norveške za 354 miliona evra, plus 100 miliona evra za logističku podršku.

To neće biti konačni troškovi jer je potrebno obučiti pilote, modernizovati opremu i kupiti savremeno naoružanje.

Dodatnom nabavkom F-16 Bukurešt će imati tri eskadrile ovakvih aviona.

Rumunija trenutno ima 17 F-16 koji čine 53. lovačku eskadrilu „Warhawks“ u Borčei. Oni su kupljeni polovni od Portugalije za oko milijardu evra.

U nedavnom intervjuu za Balkansku bezbednosnu mrežu načelnik generalštaba Vojske Rumunije ukazao je da ta zemlja jačanje ruskog vojnog prisustva na istoku vidi kao glavni bezbednosni izazov i da nabavka F-16 i PVO sistema dugog dometa jedan od prioriteta modernizacije oružanih snaga.

Bukurešt pored Grčka izdvaja najveća sredstava za odbranu i modernizaciju vojske.

Rumunija je odlučila da do 2024. poveća izdvajanje za odbranu sa sadašnje sume od oko 4,5 milijardi evra na 5,5 milijardi evra. Od toga izdvajanja za modernizaciju će biti skoro duplirana, sa 1,07 na 1,75 milijardi evra.

Portal navodi da rumunski bezbednosni stručnjaci kritikuju najavljenu nabavku polovnih F-16 od Norveške ukazujući da je reč letelicama proizvedenim osamdesetih godina prošlog veka.

„Oni navode da su polovni F-16 nabavljeni od Portugalije i Norveške bolji od postojećih modernizovanih MiG-21 Lancer, ali da je ipak reč o starim, polovnim letelicama i da bi bolji faktor odvraćanja u nacionalnoj odbrani imali novi avioni“, piše u tekstu.

Zbog bezbednosnih prilika na istočnom krilu NATO i u rejonu Crnog Mora u Rumuniji se na bazi rotacije stacioniraju lovačke snage savezničkih zemalja u okviru NATO er polisinga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar