U trendu

Rumunija želi autoputeve, protest blokirao centar Bukurešta

BUKUREŠT – U centru Bukurešta danas je oko Bulevara Pobede na 15 minuta bio blokiran saobraćaj nakon što je nekoliko vozača zaustavilo svoje automobile oko 15:00 časova, pridruživši se protestu pod nazivom „Rumunija želi autoputeve“.

Prema saopštenju policije, saobraćaj je normalizovan oko 15:20, navodi Ađerpres.

Širom Rumunije danas se održavaju petnaestominutni štrajkovi kojima Stefan Mandači, inicijator ovog protesta, želi da skrene pažnju na lošu saobraćajnu infrastrukturu u svojoj zemlji i na opšte stanje u društvu.

Stefan Mandači, 33-godišnji vlasnik restorana finansirao je metar autoputa na severoistoku Rumunije, u gradu Sučava, koji danas treba da se svečano otvori.

On je tu deonicu autoputa sa četiri trake platio iz svog džepa, a posao je završila profesionalna građevinska ekipa, po svim propisima, i za ukupno 4.500 evra. Prema zvaničnim podacima, isto toliki deo autoputa, u državnoj režiji u Rumuniji, košta četiri puta više, navodi Dojče vele.

Pri tome sa autoputevima u ukupnoj dužini od 800 kilometara, Rumunija je na samom dnu u Evropskoj uniji.

Prema podacima Evropske komisije, Rumunija je 2017. bila na neslavnom prvom mestu po broju poginulih u saobraćajnim nesrećama, 98 žrtava na milion stanovnika. Razlog za to su loši putevi i nedostatak autoputeva.

Mandači na ovaj način želi da skrene pažnju na tu katastrofalnu situaciju. On zahteva od cele Rumunije da ovog petka 15. marta u 15 sati po lokalnom vremenu stane na 15 minuta.

Mnogi su potvrdili da će se odazvati na njegov poziv, učenici, studenti, ali i mnoge kompanije, institucije i lanci robnih kuća najavili su da će se pridružiti protestu. Učešće su najavili i političari, navodi Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.