U trendu

Rusija odbacila predlog Hrvatske za Donbas

MOSKVA – Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da za rešavanja krize u Ukrajini postoje Minski sporazumi i da za to nisu potrebni drugi „recepti“, kao što je predlog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se razmotri iskustvo mirne reintegracije hrvatskih teritorija.

Zaharova je u izjavi za Sputnjik podsetila da je u cilju rešavanja sukoba u Ukrajini Savet bezbednosti UN 2015. godine usvojio i odobrio Minski paket mera.

„To je osnova bez alternative za uspostavljanje mira i vraćanje Donbasa u pravni, ekonomski i humanitarni prostor Ukrajine. Nikakvi drugi recepti ovde nisu potrebni,“ rekla je Zaharova.

Ona je istakla da je „samo neophodno da se Kijev pridržava svih odredbi Minskih sporazuma“.

„To se odnosi i na Dejtonski mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini, o čijoj je realizaciji detaljno razgovarano s rukovodstvom Hrvatske prilikom nedavne posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova regionu,“ dodala je Zaharova.

Lavrov je u sredu boravio u radnoj poseti Zagrebu gde je razgovarao sa hrvatskim zvaničnicima, podseća portal.

Kako je rekao hrvatski premijer, razmatrane su sve spoljnopolitičke teme koje odgovaraju nivou posete šefa ruske diplomatije prvi put posle 16 godina, „uključujući i Ukrajinu“.

Plenković je rekao da „postoji jedinstveno hrvatsko iskustvo koje je povezano i s Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer je predsednik Hrvatske Franjo Tuđman već tada video kako se može mirno reintegrisati hrvatsko Podunavlje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar