U trendu

SABNOR BiH traži od Šmita da ukloni Dražinu bistu

BIJELJINA – Članovi Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH, traže od nadležnih, posebno od novog visokog predstavnika Kristijana Šmita da upotrijebi svoja ovlašćenja i sankcioniše podizanje spomenika četničkom vojvodi Draži Mihailoviću u Bijeljini.

Članovi SABNOR u saopštenju Šmita pitaju da li je moguće u današnjoj Nemačkoj da neka lokalna zajednica svoj trg nazove po Adolfu Hitleru i na njemu otkrije njegovu bistu. Ukoliko, kažzu, vlast i svi oni koji moraju da reaguju na ovu pojavu ne učine ništa člnovi SABNOR-a poručuju da će pozvati građane da se samoorganizuju i, kako kažu, „svoju sudbinu i sudbinu ove zemlje uzmu u svoje ruke, jer puno je legalnih načina borbe za slobodu, istinu i častan život“.

U Bijeljini je juče otrkivena spomen-bista četničkom vojvodi Dragoljubu Draži Mihailoviću na gradskom trgu koji nosi njegovo ime.

Na tom mestu je, inače, i ranije stajala Dražinan bista koju je pre nekoliko godina neko ukrao.

Kako su preneli lokalni mediji, spomen-bistu je svečano otkrio Dražin unuk Vojislav Mihailović.

Bronzana bista je delo akademskog vajara iz Bijeljine Zorana Jezdimirovića, visoka je 80 centimetara, a na njoj je ćirilicom ispisano „Ministar vojni, vođa pokreta otpora, do groba“, dok je ispod iscrtan zlatni krst.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)