U trendu

Sabor raspravlja o izlasku Hrvatske iz arbitraže

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je danas u Saboru, gde se raspravlja o izlasku iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, da Hrvatska ne može da raspusti taj sud, ali može da se povuče iz postupka arbitraže.

On je u Saboru predstavio Vladin zaključak kojim traži od parlamenta da je obaveže na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma zbog bitne povrede odredbi Sporazuma o arbitraži od strane Slovenije.

Posle izbijanja afere „Pirangate“, premijer je u ponedeljak na sastanku s predsednicima parlamentarnih kubova dobio podršku za taj predlog.

„Nije problem u sporazumu već u ljudima. Ljudi su izneverili poverenje i mi iz ovog ugovora moramo da izađemo”, naglasio je Milanović.

On je poručio da Hrvatska nije pogrešila i da je „igrala po pravilima“. Dodao je da Hrvatska Sloveniji, koja joj je prijateljska država, predlaže novi model, jer je na ovaj „bačena ljaga“.

„Hrvatska nema ugovor o granici ni sa kim osim s Mađarskom. Nakon ovoga, ko će pristati na arbitražu“, dodao je hrvatski premijer.

Sabor će posle rasprave glasati o vladinom zaključku, a očekuje se jednoglasna podrška budući da svi šefovi poslaničkih klubova podržavaju izlazak iz arbitraže.

Afera je izbila prošle sedmice kada su beogradski Kurir i zagrebački Večernji list objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova.

Na snimcima se čuje kako se Sekolec i Drnikova dogovaraju o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o pomorskoj granici Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu. U međuvremenu su Sekolec i Drenik podneli ostavke, a Slovenija je u utorak imenovala novog arbitra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.