U trendu

SAD o ustoličenju Joanikija: Bezbednost na prvom mestu

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države izrazile su „zabrinutost zbog zaoštravanja retorike“ u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju 5. septembra i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

„Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Sprske pravoslavne crkve da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbednost građana bude iznad svega“, naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike da li su SAD zabrinute zbog stabilnosti u Crnoj Gori u svetlu porasta etničkih tenzija uoči planiranog ustoličenja Joanikija na Cetinju.

Stejt department ocenjuje i da je Crna Gora „dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja“ i da bi svi „građani trebalo da urade svoj deo da ispoštuju tu ponosnu tradiciju“.

„Pozivamo sve, građane, političke i verske lidere, da rade na smirivanju tenzija“, poručio je portparol Stejt departmenta.

U tekstu se dodaje da SAD podržavaju verske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju veru.

„Istovremeno, SAD takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući i pravo na mirno okupljanje“, zaključuje se u odgovoru Glasu Amerike.

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je sinoć za TVCG da država garantuje da će sve proteći mirno 5. septembra na Cetinju, kao i da su državni organi apsolutno spremni da garantuju ustavna prava svim građanima Crne Gore.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u nedelju na Cetinju na protestu protiv najavljenog ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru, poručujući da neće dozvoliti taj, kako su rekli, „simbolički čin srpskog pokoravanja Crne Gore“, dodaje Glas Amerike.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je u nedelju, tokom služenja liturgije u Cetinjskom manastiru, da njega ne šalje nijedna država, već Srpska pravoslavna crkva, upozoravajući oponente njegovog ustoličenja na Cetinju da „mogu navući prokletstvo na sebe“, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar