U trendu

SAD traže slovenačkog hakera uhapšenog u Nemačkoj

LJUBLJANA – Nemačka Savezna policija uhapsila je Slovenca Matjaža Škorjanca, koga SAD traže zbog sajber kriminala, a njegovo hapšenje potvrdio je i njegov otac.

Prema pisanju slovenačkog lista Slovenske Novice, on se tereti da je bio član kriminalne grupe koja je hakovala kompjutere kako bi krala brojeve kreditnih kartica i druge podatke između 2008. i 2013. godine, čime su žrtve oštećene za 4,5 miliona dolara, prenosi STA.

„Ne postoji pravna osnova za procesuiranje jer je Matjaž već osuđen za isto krivično delo i odslužio je kaznu u Sloveniji. To je neprihvatljiv pokušaj da se ponovi suđenje za isti zločin, što je zabranjeno i po slovenačkom i po zakonima SAD i EU“, smatra njegov otac.

Početkom septembra, američki Savezni sud u Vašingtonu otpečatio je optužnicu protiv Škorjanca, još jednog Slovenca, jednog Amerikanca i jednog Španca zavere kojom su počinili prevare kroz forum za hakovanje kompjutera Darkod, koji je zatvoren 2015. godine.

Osim protiv Škorjanca, optužnica je podignuta protiv Mentora Lenićija, Španca Florensija Karoa Ruiza i Amerikanca Tomasa Mekormika koji se smatra i poslednjim administratorom Darkoda.

Ukoliko se proglase krivim, mogli bi da dobiju do 50 godina zatvorske kazne.

Inače, SAD od 2011. godine traže da Slovenija Škorjanca, koji je početkom 2013. osuđen u Sloveniji na četiri godine i 10 meseci zatvora zbog stvaranja Mariposa softvera kojim je hakovano oko 12,7 miliona kompjutera širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.