U trendu

Šalja se 19. aprila izjašava o krivici za zločine u Kukešu

HAG – Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja će 19. aprila prvi put biti izveden pred sudiju Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici po optužbama koje ga terete za zločine u Kukešu, u Albaniji.

On je juče izručen Hagu iz Belgije, gde je 16. marta uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća i smešten je u pritvorsku jedinicu.
Na prvom pojavljivanju pred sudijom biće pozvan da se izjasni o optužnici i krivici, odmah ili u roku od 30 dana.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna 2020. godine, a njena redigovana verzija je po nalogu sudije iz razloga bezbednosti objavljena je sinoć u skladu sa Pravilima tog suda.

U potvrđenoj optužnici navodi se da se Šalja tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom.

Krivična dela za koja je optužen Šalja, učinjena su između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu u Albaniji, u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova, saopštio je sud u Hagu.

Inače, zločini u Kukešu po komandnoj odgoovrnosti na teret se stavljaju u drugoj optižnici šefovima OVK Hašimu Tačiju, Kadruju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Sud je pozvao Šaljine žrtve za se prijave sudu za formalno dobijanje tog statusa u procesu koji će biti sproveden protiv njega.

“U borbi za pravdu, ne smemo zaboraviti žrtve krivičnih dela iz optužnica koje je podiglo moje tužilaštvo. Učestvovanje žrtava u postupku predstavlja jedan od načina kojim se obezbeđuje da žrtve ne budu zaboravljene,” naveo je specijalizovani tužilac Džek Smitim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.