U trendu

Salkić: Dodik pričom o RS kao drugoj srpskoj državi na Balkanu ruši ustavni poredak BiH

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić (SDA) izjavio je da je Republika Srpska u Bosni i Hercegovini i da nikada neće biti druga srpska država na Balkanu.

On je kazao da to mora da bude „jasna i snažna poruka svih patriota u Bosni i Hercegovini, organizacija i institucija“.

„U istoriji će ostati zapisane činjenice iz sudskih presuda medjunarodnih sudova koje kažu da su vojska i delovi policije bosanskih Srba počinili genocid, a da je kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba, odnosno RS, osudjeno za udruženi zločinački poduhvat, teške zločine i genocid“, kazao je Salkić.

Po njegovim rečima, o tome svakodnevno treba govoriti „radi podsećanja na zločine koji su počinjeni, ali i kao opomena da izjave o drugoj srpskoj državi na Balkanu nisu bezazlene i da ideja podele BiH nije pobedjena“.

Salkić je ocenio da „pričom o RS kao drugoj srpskoj državi“ na Balkanu član Predsedništva BiH Milorad Dodik „ruši ustavni poredak BiH“, te Salkić smatra da je „neophodna reakcija onih koji su zaduženi za zaštitu ustavnog poretka BiH, pre svih Tužilaštva“, kao i visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka koji ima mandat i obavezu da štiti Dejtonski mirovni sporazum.

Salkić je ocenio da „maligne izjave Milorada Dodika nanose veliku štetu unutrašnjim odnosima u BiH, ugrožavaju mir i stabilnost, te dovode u pitanje sve što je do sada uradjeno u BiH“.

Dodikovi stavovi, ukazao je on, „sigurno će u budućnosti ponovo na ovim prostorima izazvati sukobe i proizvesti nova razaranja ukoliko ostanu bez sankcije“, preneli su sarajevski mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.