Samit Berlinskog procesa u utorak u Sofiji

Sofija je 10. novembra domaćin samita Berlinskog procesa na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke trebalo da usvoje plan stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta i potpišu zajedničku deklaraciju. 

Zvanični deo skupa, koji se održava pod zajedničkim predsedavanjem Bugarske i Severne Makedonije, otvoriće nemačka kancelarka Angela Merkel, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Na plenarnoj sednici na temu „Nove mogućnosti i izazovi za Berlinski proces: zajedničko regionalno tržište i zelena agenda za Zapadni Balkan“ govoriće šefovi delegacija zapadnobalkanske šestorke, kao i predstavnici OECD, EIB, EBRD, CEFTA, RYCO i drugih medjunarodnih organizacija.

Tokom samita u Sofiji lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije trebalo bi da potpišu zajedničku Deklaraciju Berlinskog procesa.

Zaključke samita u Sofiji sumiraće, kao kopredsedavajući, premijeri Bugarske i Severne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev i nemačka kancelarka Angela Merkel, a po završetku samita održaće zajedničku konferenciju za medije. 

Berlinski proces pokrenut je na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, 2014. i okuplja Zapadnobalkansku šestorku i EU, sa ciljem da se ubrza proces evropske integracije regiona. Do sada je održano šest samita: u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017), Londonu (2018) i Poznanju (2019).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.