U trendu

Sanader ostaje u pritvoru

Vrhovni sud Hrvatske saopštio je danas da je prihvatio žalbu tužilaštva na odluku zagrebačkog suda o puštanju iz pritvora bivšeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera u zamenu za kauciju.

Tako će Sanader i dalje ostati u pritvoru u kojem se bez prekida nalazi od kraja 2012. Vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda treba da donese novu odluku o predlogu Sanaderove odbrane da se kaucija od 12,4 miliona kuna (1,6 miliona evra) zameni za više nekretnine koje bi založili njegovi prijatelji i supruga.

Sudsko veće je krajem oktobra prihvatilo predlog odbrane, ali je tužilaštvo najavilo žalbu Vrhovnom sudu na tu odluku, jer smatra da je jedna ponuđena nekretnina nelegalna, dok za ostale spori procenjenu vrednost. Vrhovni sud je u obrazloženju odluke naveo da tužilaštvo u žalbi opravdano problematizuje vrednost nekretnina, dovodeći u sumnju procenu tržišne vrednosti dve nekretnine, a time i ukupnu vrednost svih ponuđenih nekretnina.

Bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci nedavno je ukinuta prvostepena presude za korupciju zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje. Ceo slučaj „Fimi-medija“, koji uključuje optužbe protiv još devet fizičkih i pravnih lica, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. Sanaderu je, međutim određen istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva, koji je zamenjen kaucijom u iznosu od 12,4 miliona kuna.

Sanader je u tom slučaju bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanjem oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi. HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjen je s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Ustavni sud nedavno je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima „Hipo banka“ i „Ina-MOL“ i vratio ceo slučaj na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U toku mu je i suđenje u slučaju „Planinska“ u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna provizije, pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.