U trendu

Sarajevo je jutros najzagađeniji grad u BiH

SARAJEVO -Sarajevo je jutros najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini, indeks kvaliteta vazduha u 7.00 sati iznosio je 172 i nezdrav je za stanovništvo.

Posle Sarajeva najzagađeniji vazduh je u Zenici, gde je indeks kvaliteta iznosio 170, Visokom 166 i Kaknju 155.

U ovim gradovima je posebno izražena visoka koncentracija PM10 čestica, podaci su koje prikuplja nevladina organizacija Eko akcija.

Podaci se prikupljaju sa zvaničnih mernih stanica, deo tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, a deo je u nadležnosti Tuzlanskog kantona i Američke ambasade u BiH.

Stanovništvo je upozoreno na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod srčanih bolesnika i osoba koji imaju probleme sa disajnim organima, poput astme.

Preporučuje se smanjenje bilo kakvih fizičkih aktivnosti plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, deci i starijim osobama.

U Jajcu je takođe izmerena povišena zagađenost vazduha sa indeksom kvaliteta150, potom Ilijašu – 147 i Banjaluci, gde je indeks kvaliteta iznosio 146.

Indeks kvalitete vazduha zasniva se na merenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), kiseonik dioksida (NO2), sumpor dioksida (SO2) i emisije ugljenmonokisada.

PM – „particulate metter” ili partikularne su vrlo sitne i golom oku nevidljive čestice, a broj označava njihovu veličinu.

PM10 ili grube čestice, čija je koncentracija najveća u vazduhu u većini gradova BiH, su one koje imaju promer manji od 10 mikrometara, a na primer pesak ima promer oko 90 mikrometara, dok PM10 čestice mogu biti još mnogo manje od toga, prenela je sarajevska N1 tv..

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.