U trendu

Šarec protiv dodatnih mera za migrante

ZAGREB/LJUBLJANA – Slovenački premijer Marjan Šarec negirao je danas tvrdnje opozicione desnice da njegova vlada neadekvatno odgovara na povećani dolazak migranata, zahtevajući da pojača tehničke barijere na granici s Hrvatskom i uz pomoć vojske poveća osećaj sigurnosti kod lokalnog stanovništva duž granice.

Šarec je o migracijskoj problematici govorio u parlamentu, odgovarajući na tvrdnje poslanika Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i ocenio da SDS zlopotrebljava pitanje migracije, koje je, kako prenosi Hina, stavila u središte svoje kampanje za predstojeće evropske izbore.

Slovenački premijer je rekao i da je Janšina stranka i nedavni slučaj otmice 80-godišnjaka, koji je bio povezan s ilegalnim migrantima, i nezadovoljstvo policijskog sindikata dodacima na plate, iskoristila za svoje stranačke mitinge.

‘Naša policija na granici radi dobar posao, a i saradnja s Hrvatskom na vraćanju migranata je dobra’, kazao je Šarec.

Istakao je da nije istinita tvrdnja da njegova koaliciona vlada, sastavljena od stranaka levice i liberalnog centra, ništa nije napravila za zaštitu južne sesngenske granice i sigurnosti stanovnika uz granicu.

Graničnoj policiji na šengenskoj granici osigurana su ove godine dodatna finansijska sredstva, a pomažu joj i specijalna i pomoćna policija, kazao je Šarec i dodao da je u poslednje vreme kao ispomoć za te poslove aktivirana i posebna policijska jedinica.

U slučaju krizne situacije uveli bismo i dodatne mere, ali sadašnje stanje nije tako drastično, kazao je Šarec.

Stranka koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša najavila je da će u parlamentarnu proceduru zato dati predlog da se promeni sadašnji slovenački zakon o azilu, kako bi se zabranila mogućnost davanja azila onim migrantima koji dolaze iz zemalja koje se za azilante smatraju sigurnim, kakva je i Hrvatska, koja je članica Evrpske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar