U trendu

Šarović i Borenović za Betu: Dodik je sam odlučio da ide u Sarajevo

Lideri opozicije u Republici Srpskoj Mirko Šarović i Branislav Borenović izjavili su za Betu da ne postoji nikakav dogovor srpskih političkih stranaka da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas prisustvuje sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Erdoganom u Predsedništvu BiH u Sarajevu, već da je to njegova lična odluka.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je agenciji Beta da ga je Dodik jutros pozvao telefonom i rekao mu da ide na sastanak sa Erdoganom.

„Rekao sam mu da je to njegova lična odluka i da mi nemamo ništa s tim i upozorio ga da će zbog toga biti na udaru kritike“, rekao je Šarović.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović takodje je potvrdio da ga je Dodik jutros obavestio da je odlučio da ide na sastanak sa Erdoganom.

„Ako će se razrešiti pitanje nametnutog Inckovog zakona, onda sastanak sa Erdoganom ima smisla, to sam jasno rekao Dodiku“, kazao je Borenović za Betu.

Dodao je da je odlazak u Sarajevo Dodikova samostalna odluka i da o tome ne postoji saglasnost srpskih poltičkih stranaka.

Dodik je ranije danas rekao da se „konsultovao sa predsednicima političkih partija i da će se na bazi njihovog uverenja da je to neophodno i potrebno pojaviti na sastanku sa Erdoganom“.

Narodna skupština RS je posle odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) da nametne zakon o zabrani negiranja genocida donela zaključke prema kojima srpski predstavnici neće učestvovati u radu zajedničkih institucija BiH, pre svega Predsedništva, parlamenta i saveta ministara BiH, jer za to „ne postoje uslovi“.

Srpski član Predsedništva BiH Dodik potvrdio da će se u Sarajevu, zajedno sa ostala dva člana Predsedništva BiH, sastati sa turskim predsednikom Erdoganom.

„Razgovaraću sa Erdoganom da mu kažem da Savet za implementaciju mira u BiH (PIK) nije legalan organ i da ne može da bira Visokog predstavnika. To nije sednica Predsedništva BiH, već razgovor i ništa drugo“, kazao je Dodik.

On je naveo da u Sarajevo ide iz dva razloga.

„Prvi je da ne dozvolim da oni (bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić) pričaju samo svoju priču i da ja kažem Erdoganu našu priču, pošto je Turska članica PIK-a, da to nije legalan organ i da taj organ ne može da bira Visokog predstavnika. To mu niko neće reći ako ja ne odem“, kazao je Dodik.

Dodao je da bi „možda ovi iz opozicije u Republici Srpskoj i voleli da ne ode, pa da mu (Erdoganu) Džaferović i Komšić kažu svoju priču i da to ostane naš minus“.

„Idem, jer ne kršim zaključke Narodne skupštine. Erdogan dolazi privatno u Sarajevo. Dolazi na svadbu kćerke Bakira Izetbegovića, a onda dolazi ranije i sastaće se sa nama, članovima Predsedništva. To nije sednica Predsedništva, to je razgovor i ništa drugo“, kazao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.