U trendu

Šarović: Tražićemo suspenziju Kosova iz CEFTA i S SP

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je sinoć, povodom taksi od 100 odsto koje su prištinske vlasti uvele na proizvode iz BiH i centralne Srbije, da nema potrebe da se poseže za kontramerama, ali da bi odgovor BiH mogao da bude zahtev za sankcionisanje Kosova iz sporazuma koji garantuju slobodnu trgovinu.

„Jedna od mogućih mera, ukoliko se s ovim merama nastavi, jeste da zatražimo suspenziju iz okvira CEFTA (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini), ali tražit ćemo i suspenziju iz S SP (Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU), oni zasedaju 17. decembra, a mi ćemo (EU komesara za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana i (Visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost) Federiku Mogerini obavestiti o tome“, kazao je Šarović za „TV Alfa“, prenosi avaz.ba.

Navodi se da je Šarović ocenio da je Kosovo ulaskom u CEFTA prihvatilo i činjenicu da BiH u tom trenutku nije priznala Kosovo, kao i da priznanje ne može biti uslov za slobodnu trgovinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.