U trendu

Saslušani svedoci u istrazi protiv policajaca koje je tužila grupa Pravda za Davida

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka danas je saslušano pet svedoka po krivičnoj prijavi koju je član neformalne grupe „Pravda za Davida“ Ozren Perduv podneo protiv devet pripadnika Policijske uprave Banjaluka zbog protivpravnog hapšenja gradjana Banjaluke u decembru 2018.

Iz grupe „Pravda za Davida“ naveli su da se radilo o progonu gradjana, samo zato što su tražili rasvetljavanje ubistva mladića Davida Dragičevića.

U banjalučkom Okružnom sudu danas su svedočili Sofija Grmuša, Dušanka Srdanović, Djordje Gajić, Dino Maksimović i Derim Ismaili protiv devet policajaca, koji su ih uhapsili u noći izmedju 30. i 31. decembra 2018. godine pod optužbom da su prekršili Zakon o javnom redu i miru.

Oni su istakli da su uhapšeni suprotno Zakonu o prekršajima, jer nisu zatečeni u vršenju krivičnog dela za koji se terete.

„U pitanju je jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu. To su nam oduzeli u tom momentu. Tražila sam gonjenje dva policijska službenika koja su mene uhapsili, a u pitanju su Milan Opačić i Nebojša Stupar“, izjavila je aktivistkinja grupe „Pravda za Davida“ Sofija Grmuša.

Krivična prijava protiv devet banjalučkih policajaca podneta je 8. januara prošle godine.

Iz neformalne grupe „Pravda za Davida“ istakli su da iza progona gradjana u Banjaluci, koji su održavali skupove na kojima su tražili da se otkriju i kazne ubice Davida Dragičevića, od kraja 2018. godine do danas stoji direktno ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

U junu 2018. godine Okružno javno tužilaštvo otvorilo je istragu o ubistvu Davida Dragičevića, ali do danas niko nije ni uhapšen ni optužen.

Roditelji ubijenog mladića tvrde da su u ubistvo njihovog sina umešani pripadnici MUP RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar