U trendu

Sastali se predsednik Crne Gore i ambasador Srbije

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas s ambasadorom Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem i istakao da postoje teme o kojima imaju različito mišljenje, ali da to ne znači da ne treba da komuniciraju.

Đukanović je istakao zadovoljstvo što je Božović, kako je ocenio, odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori, što može biti dobar doprinos učvršćivanju razumevanja, prijateljskih i dobrosusedskih odnosa dve zemlje, kako je preneto.

Crnogorski predsednik je u razgovoru s ambasadorom Božovićem istakao da će Crna Gora rešavati svoje unutrašnje protivurečnosti, a da to ne ugrožava njene odnose sa susedima.

On je tokom razgovora s Božovićem naglasio da su odnosi njihove dve države od obnove nezavisnosti imali uzlazan karakter, ali je ukazao na „određena pitanja“ koja se „aktiviraju u vidu izvesnih razlika i nerazumevanja, nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti“.

Naglasio je da to ne treba da bude razlog za pogoršanje odnosa i zatvaranje prostora za saradnju.

„Takve situacije dodatno obavezuju predstavnike državne politike da javnosti prezentuju činjenice i ne dozvole političkoj i medijskoj javnosti bilo kakvu manipulaciju, već da u duhu evropskog prava i prakse, poštujući demokratske procese, ostvarujemo zajedničku evropsku perspektivu. Postoje teme o kojima imamo različite stavove, a to ne znači da ne treba da komuniciramo“, poručio je predsednik.

Ambasador Božović je predstavio prioritete buduće saradnje dve države u okviru svog mandata, naglasivši jačanje ekonomske saradnje, pre svega kroz povećanje trgovinske razmene i infrastrukturno povezivanje.

Uporedo s privrednom, potrebno je unapređivati kulturnu, naučnu i prosvetnu saradnju, kazao je Božović.

Uz ocenu da ta polja delovanja „treba relaksirati od političkih zamki“, naglasio je da je crnogorska državnost neupitna – da ne može biti osporavana, te da Crna Gora, kao suverena država, samostalno vodi svoju unutrašnju i spoljnu politiku.

U tom smislu, ambasador Božović je poručio da će svoj diplomatski kapacitet posvetiti razvoju najboljih mogućih odnosa dve države koje su nezavisne i međunarodno priznate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar