U trendu

Sastanak sa ambasadorima Kvinte sazvao je Dodik

ISTOČNO SARAJEVO – Deo medija u BiH neistinito je izvestio javnost o sastanku srpskog člana Predsedništva BiH sa ambasadorima Kvinte u Sarajevu, pa su s ciljem da obmanu javnost objavili netačnu informaciju da su strane diplomate pozvale Dodika na, kako su naveli, hitan vanredni sastanak nakon zaključaka zvaničnika RS.

Zvaničnici Republike Srpske zaključili su ranije da njeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Suprotno pisanju tih medija, upravo je Dodik pozvao ambasadore zemalja Kvinte, koji su se odazvali i došli u zgradu Predsedništva BiH, gde je odrzan sastanak.

Srna je, naime, prethodno najavila da je Dodik pozvao ambasadore SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije da bi ih upoznao o stavovima zvaničnika Republike Srpske nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

Nakon tog sastanka srpski član Predsedništva BiH priredio je radnu večeru za ambasadora Ruske Federacije u BiH, Petra Ivancova, tokom koje ga je, takođe, upoznao o stavovima zvaničnika Republike Srpske nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

Pojedini mediji su objavili su i da je sinoćnjem sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte prisustvovao i predsednik SDS-a Mirko Šarović, što, takođe, nije istina.

Osim ovih dezinformacija, piše Srna, pojedini mediji su objavili da predstavnici Republike Srpske obustavljaju rad u zajedničkim institucijama BiH, što je takođe dezinformacija.

Zaključak najviših zvaničnika Republike sa sastanka održanog 12. februara u Banjaluci jasno kaže da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Ovaj zaključak biće potvrđen na posebnoj sjednici parlamenta Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana u poneđeljak, 17. februara.

Prema ocenama eminentnih pravnih stručnjaka, ovakva odluka Ustavnog suda BiH predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i umesto da ispunjava svoj primarni zadatak – zaštitu ustavnih odredaba, Ustavni sud BiH uzima sebi za pravo da menja ustavnu strukturu BiH koja je utvrđena Dejtonskim sporazumom u srazmeri 49 odsto teritorije Republici Srpskoj, 51 odsto Federaciji BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.