U trendu

Satler: Mora se težiti postepenom gašenju OHR

BANJALUKA – Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je da se mora težiti postepenom gašenju OHR jer je postojanje ovakve institucije u BiH, kako kaže, dugoročno nekompatibilno sa članstvom u EU.

„Što se tiče saradnje moje kancelarije i OHR, moje opredeljenje je izgradnja koalicija. Svako ko želi da pomogne i doprinese na konstruktivan način je neko sa kim želim da sarađujem“, rekao je Satler.

Napomenuo je da je Mostar aktuelan primer dobre saradnje između Delegacije EU, OHR, američke Ambasade i drugih.

Govoreći o novom rukovodstvu Visokog sudskog i tužilačkog saveta, Satler je naveo da EU od njih očekuje da vlastitim primerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa, te da im EU neće dati blanko podršku.

“ O novom rukovodstvu VSTS-a ćemo suditi po njihovim delima. Predsednik i potpredsednici sada imaju priliku da okrenu novu stranicu i vrate poverenje u pravosuđe. Oni sada treba da vlastitim primerom pokažu šta znači zaštita integriteta pravosuđa“, rekao je Satler za banjalučke Nezavisne novine.

Kada je reč o evropskim integracijama, Satler je naveo da je neophodno ojačati zamah u ovom pravcu.

„Ima toliko stvari koje treba uraditi u 2021. godini. Mišljenje Evropske komisije je na stolu već dve godine. Rešili smo Mostar i nekoliko manjih stvari. Moramo uraditi mnogo, mnogo više i brže. Vi morate usvojiti na hiljade pravnih akata, istakao je Satler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar