Satler nezadovoljan napretkom BiH na putu ka EU, posebno u oblasti pravosudja

 Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johan Satler izjavio je danas da je razočaran izostankom napretka BiH na evropskom putu, posebno u oblasti pravosudja.

Nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja i Izveštaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, Satler je danas predstavio Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTS) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

Uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTS-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, Satler je istakao razočarenje izostankom napretka u izveštajnom periodu, naročito u pravosudju, saopšteno je iz Delegacije EU u BIH.

„Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja“, istakao je Satler.

On je pozvao članove VSTS da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je reč o vraćanju poverenja javnosti u pravosudje i „osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosudja“, dodavši da ti aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosudju.

„To se mora promeniti“, naglasio je Satler.

Još je istakao da je u Izveštaju vrlo jasno navedena hitna potreba sprovodjenja pouzdanog i nezavisnog sistema provera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija.

„Kako bi se odgovorilo na očekivanja gradjana, takve provere trebaju biti propraćene spoljnim nadzorom“, istako je šef Delegacije EU u BiH.

Prema njegovim rečima, u cilju omogućavanja tih promena, potrebno je hitno izmeniti Zakon o VSTS-u.

„Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. Osim ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi VSTS-a rade proaktivno i vode svojim primerom“, ističe se u saopštenju.

Satler je naglasio da je krajnje vreme da se pokrene ova promena, a prvi korak u tom pravcu je uspostavljanje profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTS-a, na što se Veće i obavezalo.

Istovremeno, Satler je zahvalio VSTS na brzoj reakciji u vezi sa zabrinutošću Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritetu predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda.

„To je primer prepoznavanja problema, koje VSTS treba češće pokazivati javnosti“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.