U trendu

Saudijski prestolonaslednik u Atini nakon duge diplomatske izolacije

Saudijski princ Mohamed bin Salman danas je u zvaničnoj poseti Grčkoj u svojoj prvoj diplomatskoj poseti nekoj zemlji Evrope nakon četvorogodišnje diplomatske izolacije jer zapadni šefovi vlada nisu želeli da budu viđeni s navodnim naručiocem ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Predsednik SAD Džozef Bajden probio je led novog prijateljstva svojom kratkom posetom Saudijskoj Arabiji. Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, povodom Salmanove posete Ankari, stavio ad akta pravno razjašnjavanje Kašogijevog ubistva iz 2018. godine, piše Dojče vele.

Saudijska Arabija, kao gospodar neizmernih zaliha sirove nafte i vodeća sila u arapskom svetu ipak ima veliku važnost i ponovo postaje poželjan sagovornik uprkos teškim kršenjima ljudskih prava.

Saudijski princ u Atinu stiže s velikom pratnjom gde će se sastati sa Grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisem a u zvaničnim saopštenjima obeju strana na prvom mestu spominje jačanje vojne saradnje. Grčki mediji javljaju da će Atina i Rijad potpisati i odgovarajući sporazum.

Pored vojnih pitanja, tokom bilateralnih susreta u Atini biće reči i o proširenju ekonomske i tehnološke saradnje, a dve zemlje žele da dogovore i polaganje kablova na dnu Sredozemnog mora koji bi trebalo da optimizuju prenos podataka između Evrope i arapskog sveta.

Obe države suočavaju se sa konkretnim pretnjama, Saudijsku Arabiju zabrinjava rastući uticaj njenog najvećeg neprijatelja Irana, a grčkoj politici su glavna tema Turska i njeni revizionistički ciljevi.

Glavni motiv koji se krije iza produbljivanja odnosa Grčke i Saudijske Arabije jeste uzajamno priznavanje tih pretnji, povezano sa spremnošću da se to potkrepi i rečima i delom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.