U trendu

Savet Evrope otkazao posmatračku misiju na izborima u Albaniji

TIRANA – Savet Evrope otkazao je svoju posmatračku misiju za lokalne izbore u Albaniji koji bi trebalo da se održe 30. juna, zbog bezbednosnih pretnji i nejasnoće u vezi organizovanja izbora, prenosi portal a1on.

Reč je o misiji posmatrača koji su trebali da prate izborni proces 30. juna na kojima albanska opozicija neće učestvovati, a šef albanske države Ilir Meta je pre dve nedelje doneo odluku o njihovom odlaganju zbog duboke političke krize.

„Odluku (o otkazivanju misije) usvojio je Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope, u skladu sa pravilima, zbog stalne nesigurnosti u vezi organizovanja lokalnih izbora u Albaniji 30. juna i zbog mogućih bezbednosnih rizika u određenim oblastima“, navodi se u elektronskoj poruci poslatoj medijima.

Savet Evrope je usvojio ovu odluku u trenutku najviše polarizacije političke krize u Albaniji, u uslovima kada je opozicija van parlamenta, a albanska vlada je kategorična u sprovođenju izbora, iako u 35 od ukupno 61 opštinu u toj zemlji, u trci za gradonačelnika učestvuju samo kandidati vladajuće koalicije predvođene Socijalističkom partijom premijera Edija Rame.

Albanija je članica Saveta Evrope od 13. jula 1995. godine, te je ovim članstvom prihvatila sve obaveze koje treba da poštuje svaka država-članica ove panevropske organizacije.

Albanska opozicija je napustila državne institucije i nekoliko meseci protestuje na ulicama gradova, uz zahtev za ostavku premijera Edija Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje opštih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.