U trendu

Savetnik hrvatske predsednice Vlado Galić podneo ostavku

ZAGREB – Savetnik hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović za odbranu i nacionalnu bezbednost Vlado Galić podneo je ostavku, kako je naveo, iz moralnih i etičkih razloga, a koju je ona prihvatila, potvrđeno je Hini u četvrtak iz Kancelarije predsednice.

Ostavka je usledila nakon afere sms u kojoj je uhapšen informatičar Franjo Varga zbog sumnje da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana Mamića, bivšeg direktora Dinama, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkom Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku.

Lažna SMS prepiska je konstruisana kao da je vođena između bivšeg glavnog državnog advokata Dinka Cvitana i jednog sudije koji je u tom predmetu bio član sudskog veća, tako da je Cvitan pre objave prvostepene presude pritiskom na sudiju tražio da donese osuđujuću presudu.

U svom iskazu Uskoku, prema navodima medija, Varga je govorio i o saradnji s bivšem predsednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem, te s predsedničinim savetnikom Galićem koji je povezao Vargu i Karamarka.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim merama i da mu se sprema hapšenje, u istražnom zatvoru je i Blaž Curić, vozač potpredsednika vlade Tomislava Tolušića i kum zamenika predsednika HDZ-a Milijana Brkića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.