U trendu

Savetnik ministra odbrane Hrvatske: Prema onome što znamo, u letelici bilo 40 kilograma eksploziva

Savetnik hrvatskog ministra odbrane, general Željko Živanović izjavio je danas da je, prema dosad poznatim podacima, bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu nosila aviobombu ruske proizvodnje u kojoj je bilo 40 kilograma eksploziva.

„Ta bomba je prilikom penetracije, zabijanja letelice eksplodirala ispod zemlje“, rekao je jutros Živanović na Hrvatskoj radioteleviziji.

On je rekao da se tokom iskopavanja letelice koja se u četvrtak uveče zabila u tlo u gusto naseljenom delu grada, kod studentskog doma, došlo do novih saznanja, odnosno da su „nadjeni fragmenti aviobombe za koju se još ne znaju svi detalji“.

„Po svemu onome što sada znamo reč je o aviobombi ruske proizvodnje koja je imala težinu od 120 kilograma, s tim što je u tih 120 kilograma bilo oko 40 kilograma eksploziva“, dodao je Živanović, rekavši da krater u tlu nije toliko velik zbog strukture tla u koje se letelica zabila.

„Bomba je imala kumulativni karakter, tako da se nije raspršilo“, naveo je savetnik ministra odbrane rekavši da se taj kumulativni mlaz proširio dubinom zemlje.

Vojni analitičar Marinko Ogorec izjavio je, medjutim, da je „vrlo malo verovatno da je 40 kilograma eksploziva detoniralo, a da se to nije čulo vani ili da to nije izbilo na površinu na bilo koji način“.

„Eksplodirala je blizu zgrade, 30-50 metara blizu zgrade, da se to nije čulo, mislim da je to vrlo malo verovatno“, rekao je Ogorec za HRT izrazivši nadu da će istraga pokazati o čemu se tačno radi.

Povodom ranije izjave ministra odbrane Marija Banožića da su u letelici pronadjeni fragmenti aviobombe, više vojnih analitičara ocenilo jeda je teško da je bespilotna letelica nosila eksploziv, već da je verovatnije reč o eksploziji sistema za samouništenje opreme i podataka.

Predsednik Hrvatske Zorana Milanovića sazvao je za 11.00 konferenciju za novinare uoči koje se sastao sa vojnim i obaveštajnim vrhom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.