U trendu

SDA: Dodik decenijama vodi štetnu politiku, a HDZ BiH dvoličnu

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) ocenio je danas da lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i njegova stranka decenijama vode poltiku štetnu po BiH, a da HDZ BiH vodi „dvoličnu politiku“.

U saopštenju SDA se navodi da Dodik od 2006. godine gotovo svakodnevno „vredja i omalovažava državu BiH i njene institucije, govori o BiH kao nemogućoj i neodrživoj državi, bez ustezanja govori o podeli zemlje, brisanju granice na Drini, te crta nove granice na Balkanu“.

„Vredja i Bošnjake, šovinistički poručuje da mu ‘neće suditi muslimani’, Bošnjake povratnike naziva ‘okupatorima Podrinja’, ezan ‘arlaukanjem’, nasrće na njihov identitet, negira bosanski jezik, negira genocid, pokušava mijenjati karakter rata, odlikuje ratne zločince“, naveli su iz SDA.

U saopštenju SDA je naglašeno da je Dodik od 2006. godine do danas referendumom pretio skoro 50 puta.

„Izazivanje krize u vezi sa uspostavljanjem vlasti i Dodikov pokušaj da se volja entiteta nametne državi u oblastima za koje je ona isključivo nadležna i time zaustavi NATO put BiH, samo su kulminacija takve politike“, ocenili su iz SDA.

Glavni odbor SDA smatra da je „krajnji cilj te politike i njenih mentora da se, kršeći i ne poštujući zakone i odluke, kao i konsenzusom svih strana ranije utvrdjeno spoljno-političko opredeljenje, zaustavi put BiH prema NATO-u i Evropskoj uniji“ i da se blokiraju i obesmisle državne institucije kako bi se u potpunosti razgradila BiH.

SDA smatra da je „takva destruktivna politika pretnja stabilnosti i miru u BiH, ali i regionu“, zbog čega su pozvali Dodika i SNSD da obustave politiku destabilizacije države.

„Pozivamo SNSD da počne u celosti poštovati Ustav i zakone BiH, te da poštuju potpisane Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje su potpisali lideri SDA, SNSD i HDZ BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović“, navodi se u saopštenju.

U SDA smatraju Dodika glavnim krivcem za krizu u vezi sa formiranja vlasti, jer on zahteva da se ne poštuju zakoni kojima se ranije definisao NATO put BiH.

GO SDA je dalje pozvao HDZ BiH da „prestane sa dvoličnom politikom“, kojom, kako je ocenjeno, istovremeno navodno podržavaju NATO put, ali i odustaju od slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) sedište NATO-a.

Iz SDA su osudili i tvrdnje čelnika HDZ BiH, pre svih Dragana Čovića i Bože Ljubića, da je „stvaranjem Herceg-Bosne stvorena Bosna i Hercegovina“, kao i da je „ta paradržavna tvorevina putokaz za ustavna rešenja u BiH“.

„Ove tvrdnje jasno i nedvosmisleno otkrivaju da je cilj HDZ-ove politike etnička segregacija Bosne i Hercegovine. Taj cilj se samo maskira pričom o navodnoj nejednakopravnosti i lažnim samopredstavljanjem kao nosiocima evropskih vrednosti“, piše u saopštenju.

SDA smatra da „nikakve ‘evropske vrednosti’ nisu niti mogu biti formiranje paradržava, zalaganje za etničke podjele i segregaciju ili slavljenje zločinaca koji su bili na čelu te tzv. Herceg-Bosne, a pred Haškim tribunalom su presudjeni za udruženi zločinački poduhvat“.

SDA je pozvala OHR i ostale predstavnike medjunarone zajednice u BiH da „zauzmu odlučniji stav naspram destruktivnih politika koje bi BiH mogle odvesti u duboku krizu, proizvesti nestabilnost i u krajnjem ugroziti mir u BiH, ali i regiji“.

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    Dodik je PROZRET ,FUJ,FUJ, OD TITA JE PUN BEOGRAD „KRAJIŠNIKA“ (okupatora Srbije) ! #“TITOVČIĆI“ SE ZABAVLJAJU , U SRBIJI SU OTROV , … „POMOZI BOŽE SRBIJI“ ################################# NIJE REPUBLIKA SRPSKA (BOSNA I HERCEGOVINA) , ŠTO JE NEKAD BILA -KOD TITA,NITI POSLE NJEGA …### POMOZI BOŽE SRBIJI! ###### RASCEPILA SE REPUBLIKA SRPSKA #### NEOČEKIVANO! ######### fuj DODIK !# ## DODIK je „POPUSTIO“ SEBI,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI ## . ##### URADIO JE JER SE UPLAŠIO ######## DODIK je „de facto“ RAZDELIO Republiku Srpsku —— >>> ISTOČNO od Brčkog i ZAPADNO od Brčkog , …# RASCEP, PODELA BIH # OSEČALO SE „odavno “ , DA JE BIH PODELJENA , pa Banja Luka očigledno je „ZAPADNO“ ORIJENTISANA # ## AUSTRO -UGARSKA TJ: I N Č K O je POSTIGLA CILJ =slomila JEDINSTVO REPUBLIKE SRPSKE # ZAČUTAO je DODIK ! ZAČUTALA REPUBLIKA SRPSKA , NEMA VESTI O DODIKU ## Daleko je „otišao“ , NEMA POVRATKA ,OČEKUJEM „novog vođu ZA „Republiku Srpsku“ -sa SEDIŠTEM – na PALAMA, ZA Srbe iz HERCEGOVINE i iz Bosne istočno od SARAJEVA bliže DRINI(između Užica i Sarajeva ) ### #### Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! ##### NEMA VESTI O DODIKU ##### , DODIK PRIPADA Republici Srpskoj ZAPADNO od Brčkog ###### , DODIK je „POPUSTIO“ SEBI #### ,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI , #### NEMA VESTI O DODIKU ! ######### DODIK je SAM izjavio :“ ONAJ KO PRISTUPI NATO JE IZDAJNIK“, „Pomozi Bože SRBIJI! Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! Samo Srpska Pravoslavna Crkva POVEZUJE SRBE! SRBI „preko Drine “ SU „dugo živeli u Austro-Ugarskoj“, POLITIČKO JEDINSTVO SRPSKOG NARODA MOŽE USPOSTAVITI , samo Srpska Pravoslavna Crkva , „jedinstvo razlika“ , a TO JE UNIJA ILI KONFEDERACIJA SRPSKOG ŽIVLJA IZ SRBIJE uključujući Kosovo I Metohiju , SA BIH ( može MOŽDA i CG ) !

Napišite komentar