U trendu

SDP Cetinja traži odustajanje od ustoličenja Joanikija

CETINJE – Klub odbornika SDP u gtadskom parlamentu Cetinja predao je predlog Zaključaka kojim se organizatori ustoličenja mitropolita Joanikija, najavljenog za 4. septembar u Cetinjskom manastiru, pozivaju se da od toga odustanu i da ustoličenje obave u nekom drugom gradu.

Cilj ovog zaključka je, kako se navodi, očuvanje građanskog mira i spokoja građana Cetinja.

U predlogu se navodi da Skupština Prestonice ovlašćuje Gradonačelnika da obavi sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se sprečile aktivnosti koje imaju za posledicu ometanje svakodnevnog života građana Cetinja ili sprečavanje njihovih Ustavom Crne Gore garantovanih prava na slobodu kretanja ili okupljanja.

„Skupština Prestonice poziva Vladu Crne Gore da svojim aktivnostima ne doprinose povećanju tenzija i narušavanju mira i spokoja građana Cetinja i svih koji u našem gradu borave, već da u skladu sa svojim Ustavom definisanim nadležnostima, omogući ravnopravnost svim građanima Cetinja i Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnu, političku ili neku drugu osobenost“, naveli su iz SDP-a.

Ovaj zahtev, navodi se, uvažava, činjenicu da su brojnim javnim obraćanjima podignute tenzije od dela javnih aktera koji su „vređajući Cetinje i Cetinjane i sve one koji se protive ideološkoj i političkoj misiji SPC koja decenijama vređa i negira Crnogorce otvoreno uticali na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija.

„Cetinje kao mesto veličanstvenog otpora toj politici u najtežim vemenima 90-ih ne moze ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore. Zato, ovom Odlukom, između ostalog, apelujemo na organizatore ovog čina da odustanu od ceremonije koja se s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima njegovo kulturno i istorijsko nasleđe kao posledica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima“, navodi se, između ostalog, u predloženom Zaključlu, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.