U trendu

Šef misije OEBS-a: Ne postoji povezanost pitanja razgraničenja Srbije i Kosova sa BiH

Šef misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Brus Berton izjavio je da je teritorijalni integritet BiH neupitan i da je pominjanje mogućnosti novog razgraničenja na Balkanu isključivo u svrhu predizborne kampanje.

„Ne postoji povezanost pitanja razgraničenja izmedju Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom. Teritorijalni integritet BiH je neupitan“, rekao je Berton za regionalnu N1 televiziju.

On je ocenio da se retorika političara u BiH pred svake izbore zaoštrava i da je ona sada „za žaljenje“.

„Političari treba da govore o životno važnim pitanjima“, rekao je on.

Prema Bertonovom mišljenju, situacija u Bosni i Hercegovini nije nestabilna, dok su krize koje se pojavljuju „veštačke“.

„Ovoj zemlji nedostaje politička volja za promene. Da bi se ostvarila politička volja, mora se razgovarati. Ali za sada nema mnogo razgovora. Naročito ne uoči izbora“, ocenio je šef misije OEBS-a.

Govoreći o povećanom broju migranata u BiH, Berton je rekao da se moraju poštovati njihova ljudska prava i da državne vlasti moraju pomoći Graničnoj policiji u delovanju po ovom pitanju.

Komentarišući sistem obrazovanja u BiH, on je naveo da je ta oblast veoma politizovana i da su najveći gubitnici zbog toga deca.

„Segregacija postoji u oba entiteta. Objavićemo izveštaj o ‘dve škole pod jednim krovom’. Imate decu koja se različito tretiraju i koja se samo uče o različitostima“, naveo je Berton.

Izrazio je razumevanje za frustraciju gradjana, ali ih je pozvao da se politički angažuju i na taj način doprinesu pozitivnim promenama u zemlji.

„Demokratiji su potrebni aktivni gradjani u politici“, rekao je Berton.

On je rekao da je „ohrabren izražavanjem nezadovoljstva javnosti zbog slučaja Dragičević i reakcije javnosti na fizički napad na Vladimira Kovačevića“.

U Banjaluci se od 26. marta svakodnevno državaju skupovi „Pravda za Davida“ zbog ubistva 21-godišnjeg mladića, koje su, prema tvrdnjama porodice Dragičević organizovali i izvršili pripadnici MUP RS.

Novinar BN televizije Vladimir Kovačević brutalno je pretučen 26. avgusta, po povratku kući, nakon što je sa izveštavao sa skupa „Pravda za Davida“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.