U trendu

Šekerinska: Pitanja bezbednosti još nisu apsolvirana

PODGORICA – Severnomakedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska izjavila je da je ulazak zemalja zapadnog Balkana u NATO bitan i sa aspekta regionalne stabilnosti.

Ona je za podgoričke Vijesti rekla da činjernica da se u ovom trenutku nalaze NATO vojnici na Kosovu govori da pitanja bezbednosti još uvek nisu apsolvirana na Balkanu i da je zato ulazak Severne Makedonije u NATO je značajan.

„Zato što pokazujemo svakom našem susedu i svim zemljama u regionu da možeš biti ambiciozan ako primeniš evropsko ponašanje. Nismo tražili da nam EU i NATO reši probleme, mi smo rešili problem i zbog toga zaslužujemo mesto u NATO. Ovo je poruka za sve: Beogradu i Prištini u njihovom dijalogu, političarima u BiH… Da ne dopustimo da nam neko drugi rešava probleme na Balkanu, da pokažemo da je Balkan naučio svoju lekciju“, rekla je Šekerinska.

Na pitanje o eventualnim bazama koje bi Severna Makedonija mogla da ponudi NATO-u, Šekerinska je kazala da je prerano o tome govoriti, ali da jedan od kapaciteta koji mogu ponuditi poligon „Krivolak“.

Šekerinska je, odgovarajući na pitanje da li se i Severna Makedonija suočava sa snažnim ruskim pritiskom zbog članstva u NATO, kazala da je bilo nekoliko izjava zvanične Moskve da smatraju da je NATO članstvo Makedonije akt protiv Rusije, prenosi CdM.

„Mi smo rekli da to nije tačno. Mi želimo dobre odnose i sa Rusijom, ali naš strateški cilj je bio definisan još od 1993. godine, kada odnosi između Zapada i Istoka nisu bili ovakvi. Tada smo definisali taj cilj. Rekli smo članstvo u NATO i EU je naš cilj koji je stvarno povezao zemlju. Imamo puno razlika oko hiljadu pitanja, ali oko tih pitanja imamo veoma visok konsenzus u društvu“, rekla je Šekerinska.

Prema njenim rečima to je bitno pitanje ne samo kao spoljnopolitički cilj već i kao cilj unutrašnje kohezije.

„Rekli smo da se ne slažemo da je članstvo Makedonije u NATO-u neka ekspanzija Alijanse prema istoku jer smo mi i sa istoka i sa zapada i juga okruženi zemljama koje su već članice NATO. Jedna država od dva miliona koja je odlučila da se pridruži Alijansi nikako ne može biti pretnja nikome, pa ni Rusiji. Pokušali smo da takvim porukama kažemo da mi odlučujemo o svojoj sudbini, o budućnosti, ali želimo dobre odnose sa svima“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.