U trendu

Sekulović: Situacija u CG bezbedna, ali i komplikovana

PODGORICA – Bezbednosna situacija u Crnoj Gori u kontinuitetu je stabilna, ali i komplikovana zbog polarizacije u društvu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na Odboru za bezbednost i odbranu.

Sekulović je tokom saslušanja o aktuelnoj političkoj situaciji i bezbednosti u Crnoj Gori istakao a su nakon parlamentarnih izbora od avgusta prošle godine, karakterisane tenzije, koje su nastale kao retultat političkog delovanja.

“Takvi događaji duboko dele javnost i podstiču stavaranje ambijenta netolerancije i nasilja. Tokom tog perioda registrovani su napadi na verske objekte, raspirivanja verske i nacionalne mržnje, polirizacija građana po nacionalnom osnovu, incidenti između građana, autokolone“, rekao je ministar tokom saslušanja.

Prema njegovim rečima, sve to je imalo za posledicu uznemirenost kod građana.

Ali, kako je naveo, ako pogledamo bezbednosno stanje u celosti, konstatujemo da je situacija stabilna i da se život građana odvija u svakodnevnim uslovima.

„Ovde bih dodao, jeste stabilna, ali mi smatramo i komplikovana. Zbog ovakve polarizacije i izvorišta koje ima u političkim odnosima ona može lako i brzo da promeni svoj tok i iz stabilne pređe u drugi oblik, što je čini posebno opasnom”, navodi Sekulović.

Nakon parlamentarnih izbora registrovano je 152 okupljanja na kojima je učestvovalo 133.000 građana.

“Sva okupljanja su bila neprijavljena i organizovana putem društvenih mreža. Registrovano je 96 auto-kolona i 56 drugih vrsta okupljanja. Policijski službenici su podneli 21 krivičnu prijavu”, navodi Sekulović.

Zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje registrovana su tri slučajeva u Pljevljima.

Ministar ističe da policijski službenici aktivno prate najavljene auto-kolone.

“Kako se autokolone najčešće iniciraju putem društvenih mreža, službenici prate veliki broj javnih profila-preko 250”, navodi Sekulović, preneo je podgorički portal Borba.

Inicijativu za kontrolno saslušanje Sekulovića podneo je predsednik Odbora Milan Knežević zbog, kako je ranije kazao, prebijanja pripadnika Vojske Crne Gore Raja Čanjaka tokom blokade puta u Bogetićima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.