U trendu

Šeranić: Situacija stabilna, nabavka vakcina na dva fronta

BANJALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio je danas da Republika Srpska može biti zadovoljna trenutnom epidemiološkom situacijom, ali da treba sačekati kraj januara da bi se videlo kako su se građani ponašali tokom praznika.

Šeranić je naveo da se, kad je reč o nabavci vakcine, radi na dva fronta, putem „Kovaks“ mehanizma i nabavkom ruske vakcine „Sputnjik V“.

„Svaka vakcina koja dođe u upotrebu u BiH bezbedna je, ali se ne zna koliko traje imunitet. Imamo nameru da napravimo pravilnik o imunizaciji“, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci, prenela je Srna.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković najavio je da će u toku ove sedmice biti obavljene sve procedure vezane za nabavku vakcine, dok će krajem januara početi edukacija timova zdravstvenih radnika koja se odnosi na čuvanje i aplikaciju vakcine.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije danas da će pisati predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan broj dobijenih vakcina dodeli Repubici Srpskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.