U trendu

Severna Makedonija od danas u potpunosti vojno integrisana u NATO

Severna Makedonija od danas u potpunosti vojno integrisana u NATO, što je ozvaničeno potpisivanjem zajedničke deklaracije.

Deklaraciju su u Skoplju potpisali komandant Vrhovne savezničke komande NATO za transformaciju general Filip Lavinj i načelnik Generalštaba Armije Severne Makedonije general-pukovnik Vasko Djurčinovski.

Ceremoniji potpisivanja deklaracije u predsedničkoj rezidenciji „Vila Vodno“ prisustvovali su predsednik Severne Makedonije i vrhovni komandant oružanih snaga Stevo Pendarovski i ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

Generala Lavinja je neposredno pre te ceremonije u Vladi Severne Makedonije primili su premijer Zoran Zaev i ministarka Šekerinska.

Kako je istaknuto, potpisivanjem zajedničke deklaracije zvanično se zaokružuje proces vojnog integrisanja Severne Makedonije u komandne strukture i strukture snaga Alijanse.

Zaev je, kako je saopšteno, ocenio da je ovo istorijski dan za Severnu Makedoniju, jer je od danas u potpunosti vojno integrisana u NATO.

Proces vojne integracije započeo je pre dve i po godine kada je Severnoj Makedoniji upućen poziv za članstvo.

Severna Makedonija je u martu 2020. postala punopravna članica te vojnopolitičke organizacije.

Premijer Zaev, Šekerinska i Lavinj su na sastanku u vladi razgovarali i o koristi Severne Makedonije od članstva u NATO, kao i doprinosu stabilnosti u regionu koji garantuje investicije u ovu državu, ali i o doprinosu Severne Makedonije NATO misijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.